Hlavné jedláRecepty

Recept na carne asada

Carne asada je grilované a nakrájané hovädzie mäso, ktoré sa podáva teplé s tortillami, avokádom a salsou.

Ingrediencie

Marináda:

  • 1/3 šálky olivového oleja
  • 1/4 šálky sójovej omáčky
  • 2 lyžice limetkovej šťavy
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 4 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1 paprička jalapeño, zbavená semien a pomletá
  • 1/2 šálky nadrobno nasekaných čerstvých listov a stoniek koriandra

Steak:

  • 1 kg steaku

Prílohy (nepovinné):

  • nakrájané avokádo
  • limetka
  • tortilly
  • nakrájané reďkovky
  • nakrájaný hlávkový šalát
  • salsa Pico de gallo

Postup

  1. Vo veľkej mise rozšľahajte olivový olej, sójovú omáčku, limetkovú šťavu, ocot, cukor, čierne korenie a rascu. Primiešajte cesnak, jalapeño a koriander.
  2. Steak vložte do marinády a niekoľkokrát ho otočte, aby sa dôkladne obalil. Prikryte fóliou a nechajte v chladničke 1 až 4 hodiny alebo cez noc.
  3. Predhrejte gril na vysoký priamy ohrev, pričom časť grilu je vyhraďte na nízky nepriamy ohrev. To, že je gril dostatočne rozpálený, zistíte, keď môžete podržať ruku nad roštom najviac jednu sekundu. (Ak varíte na sporáku, môžete použiť aj liatinovú grilovaciu panvicu na veľkom ohni.)
  4. Steak vyberte z marinády. Zľahka očistite väčšinu kúskov koriandra a cesnaku (olej neotierajte). Položte na rozpálenú stranu grilu.
  5. Steak grilujte len niekoľko minút, kým sa dobre neprepečie z jednej strany (zhnednutie a prepečenie vytvára skvelú chuť), potom steak otočte a opečte z druhej strany.
  6. Keď sú obe strany dobre prepečené, presuňte steak na chladnejšiu stranu grilu, pričom hrubší koniec steaku musí byť bližšie k horúcej strane grilu. Grilujte, kým nebude steak prepečený podľa vašich predstáv.
  7. Steak položte na dosku na krájanie, zakryte fóliou a nechajte 10 minút odpočívať.
  8. Steak nakrájajte na plátky naprieč vláknami. Nakloňte nôž tak, aby boli plátky široké a tenké.
  9. Podávajte s grilovanými tortillami: Tortilly zohrievajte 30 sekúnd z každej strany na suchej panvici alebo na grile, kým nie sú opečené a poddajné.
  10. Tortilly môžete ohrievať aj v mikrovlnnej rúre: ohrievajte len jednu alebo dve tortilly naraz, položte ich na papierovú utierku a každú z nich ohrievajte 15 až 20 sekúnd na najvyššom stupni mikrovlnnej rúry.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang