Recepty

Recept na cestoviny s pečenou špargľou

Vyskúšajte tieto osviežujúce cestovinové jedlo plné cherry paradajok, jemnej špargle, zaliate citrónovou omáčkou z ricotty.

Suroviny

  • 4 šálky cherry paradajok
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička soli + na varenie cestovín
  • mleté čierne korenie
  • 1,5 kg stredne veľkej špargle
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky plnotučného syra ricotta
  • 30 g parmezánu
  • 1 stredne veľký citrón
  • 1/2 šálky nasekaných listov čerstvej bazalky
  • 1/2 lyžičky vločiek červenej papriky
  • 340 g bucatini alebo iných dlhých cestovín (špagety alebo linguine)
  • 3 šálky rukoly

Postup

  1. Do stredu rúry umiestnite mriežku a rúru rozohrejte na 220 °C.
  2. Do veľkej misy dajte paradajky, 1 lyžicu olivového oleja, 1/4 lyžičky soli a niekoľko štipiek čierneho korenia a premiešajte.
  3. Preneste ich na polovicu plechu s okrajmi a usporiadajte do jednej vrstvy.
  4. Odlomte drevnaté konce zo špargle. Nakrájajte priečne na kúsky. Nastrúhajte alebo nadrobno nasekajte 2 strúčiky cesnaku. Špargľu, cesnak, olivový olej, soľ a niekoľko štipiek čierneho korenia vložte do misy a premiešajte.
  5. Preneste na druhú polovicu plechu na pečenie a rozložte do jednej vrstvy.
  6. Pečte, kým paradajky neprasknú, ale nerozpadnú sa úplne, a kým špargľa nie je chrumkavá, 15 až 20 minút.
  7. Medzitým priveďte k varu veľký hrniec so silne osolenou vodou.
  8. Pripravte bylinkovú ricottu. Do misy dajte syr ricotta, nastrúhajte parmezán, jemne nastrúhajte kôru z citróna, a pridajte čerstvé bazalkové listy.
  9. Pridajte zvyšnú 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, zvyšnú 1/2 lyžičky soli, 1/2 lyžičky vločiek červenej papriky, niekoľko štipiek čierneho korenia a premiešajte.
  10. Do vriacej vody pridajte cestoviny a uvarte ich podľa návodu na obale, kým nie sú al dente.
  11. Ponechajte si 1/2 šálky vody na cestoviny a potom ich sceďte.
  12. Scedené cestoviny vráťte do hrnca. Pridajte bylinkovú ricottu, pečenú zeleninu a jej šťavu, rukolu a polovicu vyhradenej vody z cestovín. Miešajte na miernom ohni, kým sa všetky rezance neobalia a rukola nezvädne. V prípade potreby pridajte viac vyhradenej vody z cestovín.
  13. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a čiernym korením.
  14. Šalát rozdeľte ich do misiek a každú z nich doplňte ricottou, bazalkou a čerstvo mletým čiernym korením.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang