Vyskúšajte tieto osviežujúce cestovinové jedlo plné cherry paradajok, jemnej špargle, zaliate citrónovou omáčkou z ricotty.
Suroviny
- 4 šálky cherry paradajok
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička soli + na varenie cestovín
- mleté čierne korenie
- 1,5 kg stredne veľkej špargle
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky plnotučného syra ricotta
- 30 g parmezánu
- 1 stredne veľký citrón
- 1/2 šálky nasekaných listov čerstvej bazalky
- 1/2 lyžičky vločiek červenej papriky
- 340 g bucatini alebo iných dlhých cestovín (špagety alebo linguine)
- 3 šálky rukoly
Postup
- Do stredu rúry umiestnite mriežku a rúru rozohrejte na 220 °C.
- Do veľkej misy dajte paradajky, 1 lyžicu olivového oleja, 1/4 lyžičky soli a niekoľko štipiek čierneho korenia a premiešajte.
- Preneste ich na polovicu plechu s okrajmi a usporiadajte do jednej vrstvy.
- Odlomte drevnaté konce zo špargle. Nakrájajte priečne na kúsky. Nastrúhajte alebo nadrobno nasekajte 2 strúčiky cesnaku. Špargľu, cesnak, olivový olej, soľ a niekoľko štipiek čierneho korenia vložte do misy a premiešajte.
- Preneste na druhú polovicu plechu na pečenie a rozložte do jednej vrstvy.
- Pečte, kým paradajky neprasknú, ale nerozpadnú sa úplne, a kým špargľa nie je chrumkavá, 15 až 20 minút.
- Medzitým priveďte k varu veľký hrniec so silne osolenou vodou.
- Pripravte bylinkovú ricottu. Do misy dajte syr ricotta, nastrúhajte parmezán, jemne nastrúhajte kôru z citróna, a pridajte čerstvé bazalkové listy.
- Pridajte zvyšnú 1 polievkovú lyžicu olivového oleja, zvyšnú 1/2 lyžičky soli, 1/2 lyžičky vločiek červenej papriky, niekoľko štipiek čierneho korenia a premiešajte.
- Do vriacej vody pridajte cestoviny a uvarte ich podľa návodu na obale, kým nie sú al dente.
- Ponechajte si 1/2 šálky vody na cestoviny a potom ich sceďte.
- Scedené cestoviny vráťte do hrnca. Pridajte bylinkovú ricottu, pečenú zeleninu a jej šťavu, rukolu a polovicu vyhradenej vody z cestovín. Miešajte na miernom ohni, kým sa všetky rezance neobalia a rukola nezvädne. V prípade potreby pridajte viac vyhradenej vody z cestovín.
- Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a čiernym korením.
- Šalát rozdeľte ich do misiek a každú z nich doplňte ricottou, bazalkou a čerstvo mletým čiernym korením.