DezertyRecepty

Citrónové tyčinky s krehkým cestom – recept

Na prípravu týchto citrónových tyčiniek potrebujete len 7 ingrediencií. Pečte ich pri nižšej teplote, aby ste sa vyhli prepečeniu. Ideálne na piknik, brunch, detskú oslavu i svadobnú hostinu.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 1 šálka (230 g) nesoleného masla, rozpusteného
  • 1/2 šálky (100 g) kryštálového cukru
  • 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 šálky + 2 lyžice (265 g) hladkej múky (lyžica a zarovnanie)

Citrónová náplň:

  • 2 šálky (400 g) kryštálového cukru
  • 6 lyžíc (46 g) hladkej múky
  • 6 veľkých vajec
  • 1 šálka (240 ml) citrónovej šťavy (asi 4 citróny)
  • voliteľné: cukor na posypanie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 160 °C. Dno a boky plechu vyložte papierom, pričom po stranách nechajte presah, aby ste mohli hotové tyčinky vyklopiť.
  2. Urobte cesto: V mise zmiešajte rozpustené maslo, cukor, vanilkový extrakt a soľ. Pridáme múku a premiešame, aby sa úplne spojila.
  3. Cesto bude husté. Pevne ho vtlačte do pripravenej formy a uistite sa, že vrstva je rovnomerná. Pečte 20 až 22 minút alebo kým okraje nie sú mierne hnedé. Vyberte z rúry.
  4. Pomocou vidličky urobte diery po celej hornej časti teplého cesta. Pomáha to plnke priľnúť.
  5. Pripravte náplň: Do veľkej misy preosejte cukor a múku. Vmiešajte vajcia a potom citrónovú šťavu, kým sa úplne nespoja.
  6. Plnku nalejte na teplé cesto. Tyčinky pečte 22-26 minút alebo kým stred nie je relatívne pevný a už sa netrasie. Vyberte tyčinky z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Odporúčame podávať vychladené.
  7. Po vychladnutí zdvihnite papier z plechu pomocou previsu na bokoch. Pred podávaním poprášte cukrom a nakrájajte na štvorce.
  8. Ak chcete mať úhľadné štvorce, medzi jednotlivými rezmi utrite nôž dočista.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang