Tieto ovsené čokoládové sušienky sú vyrobené z ovsených vločiek, masla a hnedého cukru a sú to tie najjemnejšie ovsené sušienky. Možno použiť tieto dokonalé ovsené sušienky ako základ pre ďalšie prísady, ako sú hrozienka, sušené brusnice a orechy. Škorica im dodajá niečo navyše.
Prečo ich budete milovať?
Chrumkavosť, dobrú chuť a veľmi mäkkú konzistenciu. Tieto ovsené sušienky s čokoládovými lupienkami majú mierne chrumkavý okraj s mäkkým stredom.
Su super mäkké a výdatné. Výnimočne maslové a chutné. Použitie väčšieho množstva hnedého cukru ako bieleho pomáha zaručiť chuťovo výraznejší základ.
Naložené extra čokoládovými lupienkami. A pre milovníkov hrozienok: skúste namiesto čokoládových lupienkov pridať polovicu hrozienok.
Suroviny
- 188 g hladkej múky
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 3/4 lyžičky soli
- 230 g nesoleného masla, zmäknutého na izbovú teplotu
- 200 g svetlého alebo hnedého cukru
- 100 g kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia izbovej teploty
- 1 lyžica melasy
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 255 g celých ovsených vločiek
- 300 g polosladkých čokoládových lupienkov
Postup
- V stredne veľkej miske spolu vyšľahajte múku, škoricu, sódu bikarbónu a soľ. Odstavte.
- Vo veľkej miske ručným mixérom vyšľahajte maslo na stredne vysokej rýchlosti do hladka, približne 1 minútu.
- Pridajte hnedý cukor a kryštálový cukor a šľahajte na stredne vysokej rýchlosti, kým nevznikne krém, približne 2 minúty.
- Pridajte vajcia, melasu a vanilku a šľahajte na vysokej rýchlosti, kým sa nespoja, približne 1 minútu.
- Strany a dno misy oškrabte a podľa potreby znova vyšľahajte, aby sa spojili.
- Pridajte suché prísady k mokrým a miešajte na nízkych otáčkach, kým sa nespoja.
- Pri nízkych otáčkach mixéra zašľahajte ovsené vločky a oba druhy čokoládových lupienkov. Cesto bude husté a lepkavé.
- Cesto prikryte a nechajte chladiť v chladničke aspoň 45 minút (a maximálne 4 dni). Ak sa cesto chladí dlhšie ako niekoľko hodín, pred rozvaľkaním a pečením ho nechajte aspoň 30 minút pri izbovej teplote, pretože bude dosť tvrdé.
- Predhrejte rúru na 180 °C. Plechy na pečenie vyložte papierom alebo silikónovou podložkou na pečenie. Odložte bokom.
- Pomocou veľkej naberačky naberte cesto na sušienky, približne 3 polievkové lyžice cesta na sušienku, a umiestnite ho 4 cm od seba na plechy na pečenie.
- Pečte 13-14 minút alebo kým nie sú po stranách ľahko hnedé. Stredy budú vyzerať veľmi mäkké.
- Po vybratí z rúry nechajte sušienky 5 minút vychladnúť na plechu a potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli.
- Kým sú sušienky ešte teplé, rada do nich vtlačím ešte niekoľko čokoládových lupienkov – je to len na pohľad.
- Sušienky vydržia čerstvé pri izbovej teplote až 1 týždeň.