Recepty

Čokoládovo ovsené cookies – recept

Tieto ovsené čokoládové sušienky sú vyrobené z ovsených vločiek, masla a hnedého cukru a sú to tie najjemnejšie ovsené sušienky. Možno použiť tieto dokonalé ovsené sušienky ako základ pre ďalšie prísady, ako sú hrozienka, sušené brusnice a orechy. Škorica im dodajá niečo navyše.

Prečo ich budete milovať?

Chrumkavosť, dobrú chuť a veľmi mäkkú konzistenciu. Tieto ovsené sušienky s čokoládovými lupienkami majú mierne chrumkavý okraj s mäkkým stredom.

Su super mäkké a výdatné. Výnimočne maslové a chutné. Použitie väčšieho množstva hnedého cukru ako bieleho pomáha zaručiť chuťovo výraznejší základ.

Naložené extra čokoládovými lupienkami. A pre milovníkov hrozienok: skúste namiesto čokoládových lupienkov pridať polovicu hrozienok.

Suroviny

  • 188 g hladkej múky
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 3/4 lyžičky soli
  • 230 g nesoleného masla, zmäknutého na izbovú teplotu
  • 200 g svetlého alebo hnedého cukru
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 veľké vajcia izbovej teploty
  • 1 lyžica melasy
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 255 g celých ovsených vločiek
  • 300 g polosladkých čokoládových lupienkov

Postup

  1. V stredne veľkej miske spolu vyšľahajte múku, škoricu, sódu bikarbónu a soľ. Odstavte.
  2. Vo veľkej miske ručným mixérom vyšľahajte maslo na stredne vysokej rýchlosti do hladka, približne 1 minútu.
  3. Pridajte hnedý cukor a kryštálový cukor a šľahajte na stredne vysokej rýchlosti, kým nevznikne krém, približne 2 minúty.
  4. Pridajte vajcia, melasu a vanilku a šľahajte na vysokej rýchlosti, kým sa nespoja, približne 1 minútu.
  5. Strany a dno misy oškrabte a podľa potreby znova vyšľahajte, aby sa spojili.
  6. Pridajte suché prísady k mokrým a miešajte na nízkych otáčkach, kým sa nespoja.
  7. Pri nízkych otáčkach mixéra zašľahajte ovsené vločky a oba druhy čokoládových lupienkov. Cesto bude husté a lepkavé.
  8. Cesto prikryte a nechajte chladiť v chladničke aspoň 45 minút (a maximálne 4 dni). Ak sa cesto chladí dlhšie ako niekoľko hodín, pred rozvaľkaním a pečením ho nechajte aspoň 30 minút pri izbovej teplote, pretože bude dosť tvrdé.
  9. Predhrejte rúru na 180 °C. Plechy na pečenie vyložte papierom alebo silikónovou podložkou na pečenie. Odložte bokom.
  10. Pomocou veľkej naberačky naberte cesto na sušienky, približne 3 polievkové lyžice cesta na sušienku, a umiestnite ho 4 cm od seba na plechy na pečenie.
  11. Pečte 13-14 minút alebo kým nie sú po stranách ľahko hnedé. Stredy budú vyzerať veľmi mäkké.
  12. Po vybratí z rúry nechajte sušienky 5 minút vychladnúť na plechu a potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli.
  13. Kým sú sušienky ešte teplé, rada do nich vtlačím ešte niekoľko čokoládových lupienkov – je to len na pohľad.
  14. Sušienky vydržia čerstvé pri izbovej teplote až 1 týždeň.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang