
Predjedlo z jemného hovädzieho mäsa zabaleného do hubovej pasty a chrumkavého maslového lístkového cesta.
Ingrediencie
- 1 balenie mrazeného lístkového cesta, najlepšie s maslom
- 2 stredne veľké šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/4 zväzku čerstvého tymiánu
- 500 g hríbov
- 2 a 1/4 lyžičky soli, rozdelené
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- asi 2,5 kg hovädzej sviečkovice nakrájanej na stred
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2 lyžice nesoleného masla
- 6 až 8 studených plátkov prosciutta
- 1 veľké vajce
- celozrnná múka na posypanie
- vločková soľ, na servírovanie (nepovinné)
Počet porcií: 6-8
Postup
- 1 balenie lístkového cesta rozmrazte v chladničke podľa pokynov na obale.
- Pripravte si nasledujúce suroviny, pričom každú z nich pridávajte do misy kuchynského robota vybaveného nadstavcom s čepeľou: 2 stredne veľké šalotky a 2 strúčiky cesnaku nasekáme nahrubo.
- Z 1/4 zväzku čerstvého tymiánu nazbierajte lístky, kým nezískate 2 lyžičky. Orežte a rozpolte (alebo rozštvrťte, ak sú veľké) 500 g šampiňónov. Polovicu húb vložte do kuchynského robota.
- Sekajte huby, šalotku, cesnak a tymián, kým nebudú jemne nasekané, pričom občas zoškrabte steny misy, v 10 až 12 (1 sekundových) pulzoch. Preneste do stredne veľkej misy. Do kuchynského robota pridajte zvyšné huby, rozmixujte ich na jemno a presuňte do misky (prípadne všetko veľmi jemne nasekajte ručne).
- Orežte 1 pečenú sviečkovicu z povrchu bez tuku alebo striebornej kože. Ak je jeden koniec tenší, zastrčte ho pod pečienku. Okolo pečene priečne v 1,5 cm intervaloch uviažte kuchynský špagát. Kuchynský špagát uviažte okolo pečene pozdĺžne tak, aby bola celá pečienka rovnomerne hrubá. Osušte ju papierovými utierkami a celú ju okoreňte 2 čajovými lyžičkami kuchynskej soli a 1/2 lyžičky čierneho korenia.
- Vo veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte 2 lyžice rastlinného oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte pečienku a za občasného otáčania ju opekajte, kým nezhnedne po celom povrchu, celkovo asi 8 minút. Preneste na tanier a nechajte vychladnúť.
- Odlejte a zlikvidujte všetok tuk na panvici. Do panvice pridajte 2 lyžice nesoleného masla a vráťte ju na stredný oheň. Keď sa maslo rozpustí, pridajte hubovú zmes a zvyšnú 1/4 lyžičky soli. Varte za občasného miešania, kým sa zmes nezdá byť suchá a huby a dno panvice nezačnú hnednúť, 10 až 20 minút.
- Hubovú zmes preložte na veľký tanier a rozložte ju do rovnomernej vrstvy. Nechajte v chladničke vychladnúť 30 minút až 1 hodinu.
- Na pracovnú plochu vodorovne položte 2 m dlhý plastový film. Nad prvú fóliu položte fóliu rovnakej dĺžky, ktorá sa prekrýva asi o 2,5 cm. Pozdĺž spodného okraja fólie zvisle rozložte 3 až 4 plátky šunky tak, aby boli rovnako dlhé ako pečienka, a to tak, že ich vycentrujete a mierne prekrývate.
- Zvyšné plátky šunky usporiadajte nad prvé plátky tak, aby vznikol obdĺžnik, ktorý úplne obklopí pečienku v jednej rovnomernej vrstve, pričom ich podľa potreby orežte a mierne prekrývajte navzájom a prvé plátky.
- Odrežte a odstráňte kuchynský špagát z pečene. Na prosciutto rovnomerne rozložte hubovú zmes, pričom na vrchu nechajte 0,5 cm okraj.
- Pečienku položte vodorovne na spodný okraj hubovej zmesi. Pomocou plastovej fólie pečienku pevne zabalte do prosciutta a húb. V prípade potreby odstrihnite prebytočnú šunku, ktorá visí z koncov.
- Plastovú fóliu upravte tak, aby bola opäť rovná. Zabalenú pečienku presuňte späť na spodok fólie švom nadol a potom ju pevne zrolujte do fólie. Konce fólie stočte a celý zväzok niekoľkokrát zrolujte po pracovnej ploche, aby sa ešte viac utiahol.
- Každý koniec fólie zauzlite alebo zviažte kuchynským špagátom. Uložte do chladničky aspoň na 30 minút alebo až na 8 hodín.
- Umiestnite stojan do stredu rúry a rozohrejte rúru na 220 ºC. Vyložte plech na pečenie papierom. V malej miske rozšľahajte 1 veľké vajce
- Pracovnú plochu zľahka poprášte hladkou múkou a rozložte na ňu lístkové cesto kratšou stranou bližšie k sebe (ak máte cesto v dvoch plátoch, položte jeden nad druhý a zošliapnite, aby ste vytvorili jeden plát). Rozvaľkajte cesto zo strany na stranu (nevaľkajte zhora nadol) do obdĺžnika, ktorý je o 6 až 8 cm širší ako pečienka.
- Rozbaľte pečienku a položte ju na spodný okraj cesta švom nadol, pričom ju vycentrujte. Pečienku pevne zrolujte do lístkového cesta, až kým nie je úplne zabalená jednou vrstvou cesta. Tesne pred úplným zabalením do cesta potrite cesto v mieste švu vajíčkom. Zvyšné cesto na vrchu odstrihnite a uschovajte na ďalšie použitie. Šev stlačte, aby sa cesto okolo pečene spojilo.
- V prípade potreby usporiadajte pečivo švom nahor. Preložte cesto na každom konci tak, aby úplne zakrylo konce pečene, potom preložte vrch, pričom cesto v mieste preloženia potrite vajíčkom, aby sa lepšie uzavrelo, odrežte prebytočné cesto. Preneste na plech na pečenie švom nadol. Celé pečivo potrite vajíčkom.
- Pečte, kým stred pečene nemá 40 ºC pre stredne prepečenú pečienku a pečivo nie je zlatohnedé, 40 až 50 minút. (V prípade potreby voľne zakryte vrch alobalom, ak je pečivo zhnednuté skôr, ako je pečienka hotová.) Nechajte 20 minút odpočívať na plechu (vnútorná teplota bude počas odpočinku stúpať).
- Pod Wellington zasuňte veľkú, tuhú špachtľu a preneste ho na čistú dosku na krájanie. Zúbkovaným nožom ho priečne nakrájajte na 2,5 cm široké plátky. V prípade potreby posypte mäso každého plátku vločkovou soľou. Pomocou škrabky na stôl preložte plátky na taniere alebo servírovací podnos.
TIP: Skúste si pripraviť aj niektoré iné druhy hovädzieho mäsa na panvici.