PečivoReceptyVegan/Vegetarian

Recept na hubovo-orechový chlebík

Upecť sýty vegetariánsky bochník so šošovicou, šampiňónmi, orechmi a syrom, ktorý je výborný na nutrične bohatú večeru.

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 15 g masla
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 stonky zeleru, nadrobno nakrájané
  • 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nasekané
  • 200 g šampiňónov, nadrobno nakrájaných
  • 1 červená paprika, rozpolená, zbavená jadierok a nakrájaná na drobné kocky
  • 1 veľká mrkva, nastrúhaná
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička údenej papriky
  • 100 g červenej šošovice
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 100 g čerstvej strúhanky
  • 150 g zmesi orechov, ako sú vlašské orechy, pekanové, lieskové a para orechy, nahrubo nasekané
  • 3 veľké vajcia, zľahka vyšľahané
  • 100 g zrelého čedaru, nastrúhaného
  • hrsť petržlenovej vňate, nadrobno nasekanej

Na paradajkovú omáčku:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 400 ml paradajkového pretlaku

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180 °C a dno a boky formy na bochník vyložte papierom.
  2. Na veľkej panvici rozohrejte 1 lyžica olivového oleja a 15 g masla a asi 5 min. smažte 1 nadrobno nakrájanú veľkú cibuľu a 2 nadrobno nakrájané zelerové stonky, kým nezačnú mäknúť.
  3. Vmiešajte 2 nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku a 200 g nadrobno nakrájaných húb a varte ďalších 10 minút.
  4. Vmiešajte 1 nadrobno nakrájanú červenú papriku a 1 nastrúhanú mrkvu a varte asi 3 minúty, potom pridajte 1 lyžičku sušeného oregana a 1 lyžičku údenej papriky a varte len minútu.
  5. Pridajte 100 g červenej šošovice a 2 lyžice paradajkového pretlaku a varte asi 1 min., potom pridajte 300 ml zeleninového vývaru a varte na veľmi miernom ohni, kým sa všetka tekutina nevstrebe a zmes nie je celkom suchá. To by malo trvať približne 25 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  6. Nakoniec vmiešajte 100 g čerstvej strúhanky, 150 g nasekaných orechov, 3 ľahko rozšľahané veľké vajcia, čedar, hrsť nadrobno nasekanej petržlenovej vňate a štipku soli a mletého čierneho korenia.
  7. Zmes dobre premiešajte a potom lyžicou vložte do pripravenej formy a povrch pritlačte.
  8. Prikryte fóliou a pečte 30 minút, potom fóliu odstráňte a pečte ďalších 20 minút.
  9. Medzitým si pripravíme omáčku, 2 lyžice olivového oleja veľmi jemne zohrejeme, pridáme 2 nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku a 1 vetvičku rozmarínu a zohrejeme.
  10. Vlejte pretlak a pridajte štipku soli a trochu mletého čierneho korenia. Jemne povarte len 15 minút.
  11. Nechajte bochník asi 10 minút vychladnúť vo forme a potom ho vyklopte na doštičku. Odstráňte papier na pečenie, nakrájajte na plátky a podávajte s trochou paradajkovej omáčky.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang