Recepty

Kurací koláč

Tento lahodný recept je hotový za 105 minút a z nižšie uvedených ingrediencií sa môže najesť až 6 osôb.

Ingrediencie

  • Jedno 2 až 3 kg kura, nakrájané na kúsky
  • 3 stonky zeleru
  • 3 stredne veľké mrkvy, ošúpané
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 lyžice masla
  • 85 g hladkej múky
  • 475 ml kuracieho vývaru alebo bujónu s nízkym obsahom sodíka
  • 1 kocka kuracieho bujónu
  • 60 ml bieleho vína, voliteľného
  • 170 g mrazeného hrášku
  • 250 ml hustej smotany
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 1 lyžička morskej soli alebo viac podľa potreby
  • Čierne korenie

Tymiánové cesto:

  • 700 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 350 g studeného masla
  • 1 vajce
  • 5 lyžíc studenej vody
  • 1 lyžica destilovaného bieleho octu
  • 1 vetvička čerstvých tymiánových listov

Postup

  1. Začnite tým, že kuracie mäso vložíte do hrnca a zalejete vodou. Vodu priveďte do varu a potom znížte teplotu na minimum. Varte 45 minút a potom kurča vyberte z hrnca. Odložte kurča bokom, aby krátko vychladlo.
  2. Kuracie mäso rozdrvte dvoma vidličkami a kosti si nechajte. Na vývar vráťte kosti do hrnca a varte 20 minút. Kosti vyberte z hrnca a zlikvidujte.
  3. Na prípravu koláča, pre ktorý ste si prichystali tymianové cesto, vyberte z mrazničky a nechajte ho na pulte mierne vychladnúť, približne 20 minút. Predhrejte rúru na 200°C.
  4. Začnite tým, že zeleninu nakrájate na jemné kocky. Stonky zeleru nakrájajte na úzke pásiky, potom ich nakrájajte opačným smerom, aby ste vytvorili kocky. Tento postup zopakujte s mrkvou a cibuľou.
  5. Vo veľkom hrnci rozpustite maslo na strednom ohni. Pridajte cibuľu, mrkvu a zeler. Restujte, kým zelenina nezačne priesvitnieť, niekoľko minút.
  6. Pridajte rozdrobené kuracie mäso a premiešajte. Zeleninu a kuracie mäso rovnomerne posypte múkou a premiešajte. Varte niekoľko minút a miešajte.
  7. Za stáleho miešania prilejte kurací vývar. Vmiešajte bujónovú kocku a víno, ak ho používate. Múka sa spojí s kuracím mäsom a vytvorí lahodnú omáčku. Potom pridajte hrášok.
  8. Prilejte smotanu a premiešajte. Zmes nechajte variť na miernom ohni za postupného zahusťovania, približne 4 minúty. Dochutíme tymiánom, soľou a korením a stiahneme z ohňa. Ochutnajte a podľa potreby korenie doplňte.
  9. Kuraciu zmes nalejte do hlbokej koláčovej formy alebo zapekacej misy.
  10. Cesto rozvaľkajte tak. Položte cesto na kuraciu zmes a na vrchu urobte malé zárezy. Boky cesta jemne pritlačte k bokom misky, aby sa uzavrela.
  11. Pečte, kým nie je vrch zlatohnedý a náplň bublinkatá, približne 30 minút. Pred podávaním nechajte 10 minút vychladnúť.

Tymianové cesto:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte múku a soľ. Pomocou varešky na cesto postupne zapracujte maslo do múky. Tento krok by mal trvať 3 až 4 minúty.
  2. Vajíčko rozšľahajte vidličkou a potom ho pridajte do zmesi. Potom pridajte studenú vodu a ocot. Zmes miešajte, kým sa nespojí a potom polovicu cesta vyberte z misy. (Rozdelením cesta na polovicu vzniknú dve celkom veľké časti).
  3. Vložte ho do veľkého plastového vrecka (nezatvárajte ho) a mierne ho vyrovnajte valčekom. Takto sa vám bude cesto neskôr oveľa ľahšie vyvaľkať. Po sploštení vrecko pevne uzavrite.
  4. Postup zopakujte s druhou polovicou cesta a plastové vrecká vložte do mrazničky. Rada robím niekoľko dávok koláčového cesta naraz, aby som ho mala vždy pripravené.
  5. Vyberte cesto z vrecka a položte ho na zľahka pomúčenú plochu. Pomocou valčeka začnite valkať cesto od stredu smerom von. Buďte jemní a trpezliví; chvíľu potrvá, kým sa cesto úplne rozvaľká.
  6. Ak sa vám zdá, že spodok sa naozaj lepí, posypte ho navyše múkou. Potom ho obráťte a dokončite rozvaľkanie. Nezabudnite valkať od stredu jednotlivými ťahmi smerom von; žiadne valkanie dozadu a dopredu.
  7. Opäť a zdvihnite koláčové cesto a opatrne ho položte na koláčovú formu. Rukou zľahka vytvarujte cesto tak, aby sa zmestilo do formy a prekrývalo okraje.
  8. Koláčový korpus naplňte plnkou a upečte podľa návodu na koláč. Pečte pri 200 °C dozlatista, približne 10 minút.
  9. Plnku a koláčové cesto si pripravte vopred. Len ich oddeľte v chladničke, kým budete pripravení na pečenie.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang