Recepty

Recept na kuracie mäso z teplovzdušnej fritézy

Ak je chuť na vyprážané kurča s menším množstvom tuku, možno vyzkúšať toto smažené v teplovzdušnej fritézy. Je chrumkavé, šťavnaté a lahodné.

Suroviny

Na mäso:

  • 4 kg kurča nakrájané na 10 kusov (2 prsia prekrojené na polovicu, 2 krídla, 2 stehná)
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 2 šálky cmaru

Na obal:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžica koreninovej soli
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 lyžica cesnakového prášku
  • 1 lyžica papriky
  • olivový olej na varenie v spreji

Postup

  1. Kuracie mäso dobre osolíme a okoreníme a potom ho pridáme do misky s cmarom. Kúsky kurčaťa by mali byť pokryté. Nechajte ho odstáť aspoň hodinu alebo až cez noc.
  2. Na prípravu zmesi na obaľovanie zmiešajte múku, koreninovú soľ, soľ, korenie, cesnakový prášok a papriku.
  3. Kúsky kurčaťa vyberte z cmaru a oklepte z nich prebytočné množstvo; potom ich namočte do múky a dobre obaľte.
  4. Obalené kuracie kúsky preložte na čistý tanier alebo mriežku.
  5. Ak robíte celé kurča, budete musieť pracovať v dvoch dávkach.
  6. Kôš fritézy postriekajte nepriľnavým sprejom.
  7. Polovicu kúskov vložte do koša fritézy. Snažte sa, aby sa kúsky nedotýkali. Vzduch okolo nich musí cirkulovať.
  8. Kúsky kurčaťa zľahka postriekajte olejom v spreji. Vložte kôš do fritézy a zapnite fritézu na 350 °C. Smažte 14 minút, potom kliešťami obráťte vyprážané kurča, druhýkrát ľahko postriekajte olejom spodnú stranu kurčaťa a smažte ďalších 10 až 12 minút.
  9. Keď je vyprážané kurča hotové, nechajte ho pred podávaním niekoľko minút odpočívať na tanieri. Okamžite podávajte so šalátom, zemiakovou kašou alebo vašou obľúbenou prílohou k vyprážanému kurčaťu.

JEDNODUCHÝ TIP: Ak počas vyprážania na vzduchu vytiahnete kurča a všimnete si na ňom suché múčnaté miesta, postriekajte ich zľahka olejom. Mäso nikdy nebude chrumkavé, ak nebude mať trochu oleja, ktorý ho hydratuje. Len sa pripáli.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang