Ak je chuť na vyprážané kurča s menším množstvom tuku, možno vyzkúšať toto smažené v teplovzdušnej fritézy. Je chrumkavé, šťavnaté a lahodné.
Suroviny
Na mäso:
- 4 kg kurča nakrájané na 10 kusov (2 prsia prekrojené na polovicu, 2 krídla, 2 stehná)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 2 šálky cmaru
Na obal:
- 2 šálky hladkej múky
- 1 lyžica koreninovej soli
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1 lyžica cesnakového prášku
- 1 lyžica papriky
- olivový olej na varenie v spreji
Postup
- Kuracie mäso dobre osolíme a okoreníme a potom ho pridáme do misky s cmarom. Kúsky kurčaťa by mali byť pokryté. Nechajte ho odstáť aspoň hodinu alebo až cez noc.
- Na prípravu zmesi na obaľovanie zmiešajte múku, koreninovú soľ, soľ, korenie, cesnakový prášok a papriku.
- Kúsky kurčaťa vyberte z cmaru a oklepte z nich prebytočné množstvo; potom ich namočte do múky a dobre obaľte.
- Obalené kuracie kúsky preložte na čistý tanier alebo mriežku.
- Ak robíte celé kurča, budete musieť pracovať v dvoch dávkach.
- Kôš fritézy postriekajte nepriľnavým sprejom.
- Polovicu kúskov vložte do koša fritézy. Snažte sa, aby sa kúsky nedotýkali. Vzduch okolo nich musí cirkulovať.
- Kúsky kurčaťa zľahka postriekajte olejom v spreji. Vložte kôš do fritézy a zapnite fritézu na 350 °C. Smažte 14 minút, potom kliešťami obráťte vyprážané kurča, druhýkrát ľahko postriekajte olejom spodnú stranu kurčaťa a smažte ďalších 10 až 12 minút.
- Keď je vyprážané kurča hotové, nechajte ho pred podávaním niekoľko minút odpočívať na tanieri. Okamžite podávajte so šalátom, zemiakovou kašou alebo vašou obľúbenou prílohou k vyprážanému kurčaťu.
JEDNODUCHÝ TIP: Ak počas vyprážania na vzduchu vytiahnete kurča a všimnete si na ňom suché múčnaté miesta, postriekajte ich zľahka olejom. Mäso nikdy nebude chrumkavé, ak nebude mať trochu oleja, ktorý ho hydratuje. Len sa pripáli.