Tento mramorový koláč je jednoduchý na prípravu, mimoriadne jemný a vláčny. Je možno ho pripraviť ako bábovku, koláč alebo aj tortu.
Suroviny
Na koláč:
- 2 šálky tortovej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1 šálka (230 g) masla izbovej teploty
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 2 veľké vajcia izbovej teploty
- 4 veľké žĺtky izbovej teploty
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 2/3 šálky cmaru izbovej teploty
- 113 g horkej čokolády
Na čokoládovú polevu:
- 1 a 1/4 šálky (284 g) masla izbovej teploty
- 3 a 1/2 šálky práškového cukru
- 3/4 šálky holandského kakaa
- 1/4 lyžičky soli
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/4 šálky šľahačkovej smotany (alebo plnotučného mlieka)
Postup
- Predhrejte rúru na 177 °C.
- Vymastite dve okrúhle tortové formy, vyložte ich papierom na pečenie a potom vymastite aj papier.
- Vo veľkej miske preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Pomocou mixéra vyšľahajte maslo, kým nebude hladké a krémové, približne 1 minútu.
- Pridajte kryštálový a hnedý cukor a šľahajte pri vysokých otáčkach 3 – 4 minúty, kým nevznikne krém. Podľa potreby oškrabte steny a dno misy.
- Pri nízkych otáčkach mixéra pridajte vajcia a potom po jednom žĺtky a vanilkový extrakt.
- Šľahajte na stredne vysokej rýchlosti, kým sa suroviny nespoja. Podľa potreby oškrabte steny a dno misy.
- Pri nízkych otáčkach mixéra pridajte suché prísady v troch dávkach, striedavo s cmarom a každú dávku miešajte len dovtedy, kým sa nezapracuje. Nepreháňajte to s miešaním. V prípade potreby použite metličku, aby ste sa zbavili veľkých hrudiek. Cesto bude mierne husté.
- Odoberte 1 šálku žltého cesta a nalejte ho do stredne veľkej misy.
- Rozpustite čokoládu v mikrovlnnej rúre, pričom každých 20 sekúnd zastavte a miešajte, kým nebude úplne hladká. Čokoládu nalejte do 1 šálky žltého cesta, ktoré ste odložili bokom a miešajte, kým sa nespojí.
- Do každej tortovej formy nalejte rovnomernú vrstvu žltého cesta. Na vrch dajte lyžicu čokoládového cesta. Na čokoládové cesto nalejte zvyšné žlté cesto. Pomocou noža obidve cestá premiešajte.
- Pečte približne 25 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu jedného koláča nevyjde čistá.
- Počas pečenia koláče voľne prikryte alobalom, ak sa vám zdá, že vrch koláča príliš rýchlo hnedne.
- Koláče vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť v plechoch položených na mriežke.
- Kým koláče chladnú, pripravte polevu.
- Vo veľkej miske vyšľahajte maslo na vysokých otáčkach do hladkej a krémovej konzistencie, približne 1 minútu.
- Pridajte cukor, kakaový prášok, soľ, vanilku a smotanu a mixér zapnite na nízky výkon. Po pridaní zvýšte rýchlosť na vysokú a šľahajte 3 minúty.
- Ak je poleva príliš riedka, pridajte ešte 1 až 2 lyžice práškového cukru alebo 1 až 2 lyžice smotany, ak je poleva príliš hustá. Ochutnajte polevu a pridajte ešte štipku soli, ak je príliš sladká.
- Položte tortu na tortový stojan alebo veľký servírovací tanier. Rovnomerne naň rozotrite asi 3/4 šálky polevy. Navrch položte druhý korpus. Po bokoch a na vrchu rozotrite zvyšnú polevu (môžete upiecť aj jeden koláč na plechu, vtedy tento krok vynechajte).
- Podľa chuti ozdobte ovocím. Nakrájajte a podávajte.
- Zvyšky torty prikryte a skladujte pri izbovej teplote 2-3 dni alebo v chladničke až 5 dní.