Recepty

Recept na mramorový koláč

Tento mramorový koláč je jednoduchý na prípravu, mimoriadne jemný a vláčny. Je možno ho pripraviť ako bábovku, koláč alebo aj tortu.

Suroviny

Na koláč:

  • 2 šálky tortovej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 šálka (230 g) masla izbovej teploty
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 2 veľké vajcia izbovej teploty
  • 4 veľké žĺtky izbovej teploty
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 2/3 šálky cmaru izbovej teploty
  • 113 g horkej čokolády

Na čokoládovú polevu:

  • 1 a 1/4 šálky (284 g) masla izbovej teploty
  • 3 a 1/2 šálky práškového cukru
  • 3/4 šálky holandského kakaa
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/4 šálky šľahačkovej smotany (alebo plnotučného mlieka)

Postup

  1. Predhrejte rúru na 177 °C.
  2. Vymastite dve okrúhle tortové formy, vyložte ich papierom na pečenie a potom vymastite aj papier.
  3. Vo veľkej miske preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
  4. Pomocou mixéra vyšľahajte maslo, kým nebude hladké a krémové, približne 1 minútu.
  5. Pridajte kryštálový a hnedý cukor a šľahajte pri vysokých otáčkach 3 – 4 minúty, kým nevznikne krém. Podľa potreby oškrabte steny a dno misy.
  6. Pri nízkych otáčkach mixéra pridajte vajcia a potom po jednom žĺtky a vanilkový extrakt.
  7. Šľahajte na stredne vysokej rýchlosti, kým sa suroviny nespoja. Podľa potreby oškrabte steny a dno misy.
  8. Pri nízkych otáčkach mixéra pridajte suché prísady v troch dávkach, striedavo s cmarom a každú dávku miešajte len dovtedy, kým sa nezapracuje. Nepreháňajte to s miešaním. V prípade potreby použite metličku, aby ste sa zbavili veľkých hrudiek. Cesto bude mierne husté.
  9. Odoberte 1 šálku žltého cesta a nalejte ho do stredne veľkej misy.
  10. Rozpustite čokoládu v mikrovlnnej rúre, pričom každých 20 sekúnd zastavte a miešajte, kým nebude úplne hladká. Čokoládu nalejte do 1 šálky žltého cesta, ktoré ste odložili bokom a miešajte, kým sa nespojí.
  11. Do každej tortovej formy nalejte rovnomernú vrstvu žltého cesta. Na vrch dajte lyžicu čokoládového cesta. Na čokoládové cesto nalejte zvyšné žlté cesto. Pomocou noža obidve cestá premiešajte.
  12. Pečte približne 25 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu jedného koláča nevyjde čistá.
  13. Počas pečenia koláče voľne prikryte alobalom, ak sa vám zdá, že vrch koláča príliš rýchlo hnedne.
  14. Koláče vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť v plechoch položených na mriežke.
  15. Kým koláče chladnú, pripravte polevu.
  16. Vo veľkej miske vyšľahajte maslo na vysokých otáčkach do hladkej a krémovej konzistencie, približne 1 minútu.
  17. Pridajte cukor, kakaový prášok, soľ, vanilku a smotanu a mixér zapnite na nízky výkon. Po pridaní zvýšte rýchlosť na vysokú a šľahajte 3 minúty.
  18. Ak je poleva príliš riedka, pridajte ešte 1 až 2 lyžice práškového cukru alebo 1 až 2 lyžice smotany, ak je poleva príliš hustá. Ochutnajte polevu a pridajte ešte štipku soli, ak je príliš sladká.
  19. Položte tortu na tortový stojan alebo veľký servírovací tanier. Rovnomerne naň rozotrite asi 3/4 šálky polevy. Navrch položte druhý korpus. Po bokoch a na vrchu rozotrite zvyšnú polevu (môžete upiecť aj jeden koláč na plechu, vtedy tento krok vynechajte).
  20. Podľa chuti ozdobte ovocím. Nakrájajte a podávajte.
  21. Zvyšky torty prikryte a skladujte pri izbovej teplote 2-3 dni alebo v chladničke až 5 dní.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang