ReceptyVegan/Vegetarian

Pečená žaluďová tekvica s maslom a hnedým cukrom – recept

Jednoduchý recept ideálny na jeseň. Rozrežte tekvicu na polovicu, vydlabte vnútro a upečte ju s trochou masla, hnedého cukru a javorového sirupu.

Ingrediencie

  • 1 žaluďová tekvica
  • 1 lyžica masla
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 2 lyžičky javorového sirupu
  • štipka soli

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C. Pripravte tekvicu: ak máte mikrovlnnú rúru, ohrievajte tekvicu v nej po dobu jednej minúty, aby sa ľahšie krájala.
  2. Ostrým a pevným kuchárskym nožom opatrne prekrojte žaluďovú tekvicu na polovicu od špičky po stopku.
  3. Pomocou pevnej lyžice vyškrabte z každej polovice tekvice semienka a žilnaté kúsky, kým nie je vnútro hladké.
  4. Vezmite ostrý nôž na krájanie a narežte vnútro polovíc krížovým vzorom, asi pol centimetra hlbokými zárezmi.
  5. Umiestnite polovice tekvice reznou stranou nahor do pekáča. Na dno pekáča nalejte 1/2 cm vody, aby sa tekvica v rúre nespálila alebo nevysušila.
  6. Do vnútra každej polovice votrite 1/2 lyžice masla a posypte trochou soli. Do stredu každej polovice rozdrobte 1 lyžicu hnedého cukru a pokvapkajte 1 lyžičkou javorového sirupu.
  7. Pečte pri teplote 200 °C približne 1 hodinu až 1 hodinu a 15 minút, kým vrchná časť polovíc tekvice nie je pekne hnedá a dužina tekvice mäkká a upečená.
  8. Po upečení vyberte polovice tekvice z rúry. Na odkryté miesta nalejte maslovo-cukrovú omáčku, ktorá sa ešte nevstrebala do tekvice. Pred podávaním nechajte trochu vychladnúť.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang