Jednoduchý recept ideálny na jeseň. Rozrežte tekvicu na polovicu, vydlabte vnútro a upečte ju s trochou masla, hnedého cukru a javorového sirupu.
Ingrediencie
- 1 žaluďová tekvica
- 1 lyžica masla
- 2 lyžice hnedého cukru
- 2 lyžičky javorového sirupu
- štipka soli
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C. Pripravte tekvicu: ak máte mikrovlnnú rúru, ohrievajte tekvicu v nej po dobu jednej minúty, aby sa ľahšie krájala.
- Ostrým a pevným kuchárskym nožom opatrne prekrojte žaluďovú tekvicu na polovicu od špičky po stopku.
- Pomocou pevnej lyžice vyškrabte z každej polovice tekvice semienka a žilnaté kúsky, kým nie je vnútro hladké.
- Vezmite ostrý nôž na krájanie a narežte vnútro polovíc krížovým vzorom, asi pol centimetra hlbokými zárezmi.
- Umiestnite polovice tekvice reznou stranou nahor do pekáča. Na dno pekáča nalejte 1/2 cm vody, aby sa tekvica v rúre nespálila alebo nevysušila.
- Do vnútra každej polovice votrite 1/2 lyžice masla a posypte trochou soli. Do stredu každej polovice rozdrobte 1 lyžicu hnedého cukru a pokvapkajte 1 lyžičkou javorového sirupu.
- Pečte pri teplote 200 °C približne 1 hodinu až 1 hodinu a 15 minút, kým vrchná časť polovíc tekvice nie je pekne hnedá a dužina tekvice mäkká a upečená.
- Po upečení vyberte polovice tekvice z rúry. Na odkryté miesta nalejte maslovo-cukrovú omáčku, ktorá sa ešte nevstrebala do tekvice. Pred podávaním nechajte trochu vychladnúť.