Vyskúšajte tieto hovädzie plátky dusené v pikantnej paradajkovej a cibuľovej omáčke.
Suroviny
- 2 stredne veľké žlté cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/4 šálky hladkej múky
- 2,5 lyžičky soli
- 3/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 900 g roštenky
- 3 lyžice repkového alebo rastlinného oleja
- 1 lyžica talianskeho korenia
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 plechovka nakrájaných paradajok
- 1 šálka hovädzieho vývaru
- príloha: chrumkavý chlieb, biela ryža alebo zemiaková kaša
Postup
- Rozpoľte a nakrájajte cibuľu na plátky. Roztlačte 2 olúpané strúčiky cesnaku.
- Do plytkej misky alebo taniera na koláč dajte 1/4 šálky hladkej múky, 1 lyžičku soli, 1/2 lyžičky čierneho korenia a premiešajte.
- Odrežte všetky hrubé kusy tuku z roštenky. Nakrájajte ju priečne na 2 cm hrubé steaky. Osušte ich papierovými utierkami.
- Steaky po jednom naklepte na hrúbku 1,25 cm a následne obaľte v múke.
- Na vysokej panvici alebo v holandskej rúre na strednom ohni rozohrejte 1 lyžicu repkového alebo rastlinného oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte polovicu steakov a opekajte ich, kým nezhnednú a ľahko sa uvoľnia z panvice, približne 2 minúty z každej strany. Preneste na tanier. Pridajte 1 lyžicu oleja a zopakujte opekanie zvyšných steakov.
- Do panvice pridajte zvyšnú 1 lyžicu oleja. Pridajte cibuľu, cesnak, 1 lyžicu talianskeho korenia, zvyšných 1 a 1/2 lyžičky soli a 1/4 lyžičky čierneho korenia. Varte dozlatista a do mäkka, pričom oškrabávajte dno panvice, aby sa uvoľnili niektoré zhnednuté kúsky, približne 4 minúty.
- Pridajte 1 lyžicu paradajkového pretlaku a premiešajte. Pridajte plechovku nakrájaných paradajok a šálku hovädzieho vývaru, premiešajte a zoškrabte zvyšné hnedé kúsky z dna panvice.
- Steaky vráťte do omáčky z paradajok a cibule. Pomocou klieští navrstvite na steaky časť cibule. Priveďte do varu.
- Prikryte, znížte teplotu na minimum a varte, kým steaky nie sú veľmi mäkké, približne 1 a 1/2 hodiny.
- Ochutnajte a v prípade potreby dochuťte ešte soľou a čiernym korením.
- Steaky preložte na čistú dosku a podľa potreby nakrájajte na menšie plátky.
- Steaky podávajte s dusenou bielou ryžou alebo zemiakovou kašou, prípadne s omáčkou a nasekanými lístkami čerstvej petržlenovej vňate.