Rýchly a jednoduchý šalát z dostupných ingrediencií.
Suroviny
Na zálievku:
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice čerstvých listov oregana
- 1/3 šálky červeného vínneho octu
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžica medu
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/3 šálky extra panenského olivového oleja
Na šalát:
- 1 plechovka s marinovanými artičokovými srdiečkami
- 1 plechovka celých čiernych olív bez kôstok
- 1 plechovka cíceru
- 1 plechovka pečenej červenej papriky
- 220 g syru feta
- 2 šálky rukoly
- 2 stredne veľké hlavičky čakanky
Postup
- Pripravte zálievku: Vložte 3 pretlačené strúčiky cesnaku a 2 lyžice čerstvého oregana do stredne veľkej misy. Pridajte 1/3 šálky červeného vínneho octu, 1 lyžicu dijonskej horčice, 1 lyžicu medu, 1/2 lyžičky soli a 1/2 lyžičky čierneho korenia. Miešajte, kým sa soľ nerozpustí.
- Za stáleho miešania pomaly prilievajte 1/3 šálky extra panenského olivového oleja a pokračujte v miešaní, kým sa všetky suroviny dobre neprepoja s olejom.
- Pripravte šalát: Vložte do misky nakrájané marinované artičokové srdiečka. Sceďte a nakrájajte konzervu čiernych olív bez kôstok. Sceďte a opláchnite 1 plechovku cíceru. Sceďte nádobu s pečenou červenou paprikou a nakrájajte ju kúsky. Nakrájajte syr feta na kocky.
- Rozštvrťte 2 stredne veľké hlavičky čakanky pozdĺžne, potom z každého kúska vyrežte jadro a nakrájajte na kúsky.
- Pridajte 2 šálky rukoly a 1/2 šálky zálievky.
- Rukami všetko jemne premiešajte a uistite sa, že je všetko dobre obalené. Ochutnajte a podľa potreby pridajte viac zálievky. Dochuťte ešte čiernym korením a ihneď podávajte.