Hlavné jedláReceptyVegan/Vegetarian

Recept na vegetariánske empanády

Mozzarella a baby špenát sú výraznými ingredienciami týchto lahodných taštičiek.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 3 šálky hladkej múky a viac na rozvaľkanie
  • 1/2 lyžičky soli
  • 12 lyžic studeného masla
  • 1 veľké vajce
  • 1/2 šálky plnotučného mlieka

Na náplň:

  • 1/2 stredne veľkej cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 150 g syra mozzarella, rozdrveného (1 a 1/2 šálky)
  • 3 lyžice strúhaného parmezánu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 250 g baby špenátu
  • 3 lyžice smotanového syra
  • 1/4 lyžičky soli, plus viac podľa potreby
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia, plus ďalšie podľa potreby
  • 1 veľké vajce
  • 1 veľký žĺtok

Postup

  1. Do veľkej misy dajte 3 šálky hladkej múky a 1/2 lyžičky soli. Nakrájajte maslo na malé kocky a pridajte do múky. Pomocou rúk alebo noža na cesto vmiešajte maslo do múky, kým múka nebude pripomínať piesok.
  2. Pridajte 1 veľké vajce a zľahka ho vyšľahajte. Rukami pomaly po troškách vmiešavajte mlieko, kým cesto nebude mäkké a hladké. Cesto rozdeľte na polovicu a z každej časti vytvorte guľu.
  3. Pracovnú plochu zľahka poprášte hladkou múkou. Každú guľu rozvaľkajte pomocou valčeka na hrúbku 0,5 centimetra. Vykrajujte okrúhle kolieska pomocou vykrajovačky alebo pohára. Kolieska preložte na tanier alebo plech vystlaný papierom a medzi jednotlivé vrstvy vložte ďalší papier.
  4. Odrezky zhrňte do guľôčky, potom ich znovu rozvaľkajte a vykrajujte ďalšie kolieska, kým nebudete mať 12 až 14 koliesok. Počas prípravy náplne nechajte v chladničke odležať aspoň 25 minút.
  5. Nakrájajte cibuľu a pretlačte cesnak. Nastrúhajte mozzarellu.
  6. Na panvici na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte, kým cibuľa nezmäkne, 3 až 5 minút. Pridáme baby špenát po niekoľkých hrstiach a medzi jednotlivými pridaniami miešame, kým nezvädne, približne 4 minúty. Znížte teplotu na minimum.
  7. Pridajte mozzarellu, parmezán, 3 lyžice smotanového syra, soľ a 1/4 lyžičky čierneho korenia. Miešajte, kým sa syry nerozpustia a všetko sa nespojí, približne 2 minúty.
  8. Odstavte z ohňa. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ďalšou soľou a čiernym korením.
  9. Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 200 °C. Vyložte plech na pečenie papierom. V malej miske vidličkou rozšľahajte vajce a niekoľko kvapiek vody. V druhej malej miske vyšľahajte 1 veľký žĺtok na jemnú penu.
  10. Do stredu kolieska cesta dajte 2 polievkové lyžice teplej špenátovej náplne. Okraje potrite vajcom. Koliesko preložte na polovicu, okraje stlačte prstami, aby sa uzavreli. Vidličkou zatlačte na okraje, aby sa viac a ozdobne uzavreli. Položte na plech na pečenie.
  11. Opakujte plnenie zvyšných empanád a rovnomerne ich rozmiestnite na plechu. Empanady potrite žĺtkom.
  12. Pečte, kým nie sú zlatohnedé, 20 až 25 minút. Pred podávaním nechajte 5 minút vychladnúť na plechu.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang