Mozzarella a baby špenát sú výraznými ingredienciami týchto lahodných taštičiek.
Ingrediencie
Na cesto:
- 3 šálky hladkej múky a viac na rozvaľkanie
- 1/2 lyžičky soli
- 12 lyžic studeného masla
- 1 veľké vajce
- 1/2 šálky plnotučného mlieka
Na náplň:
- 1/2 stredne veľkej cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 150 g syra mozzarella, rozdrveného (1 a 1/2 šálky)
- 3 lyžice strúhaného parmezánu
- 3 lyžice olivového oleja
- 250 g baby špenátu
- 3 lyžice smotanového syra
- 1/4 lyžičky soli, plus viac podľa potreby
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia, plus ďalšie podľa potreby
- 1 veľké vajce
- 1 veľký žĺtok
Postup
- Do veľkej misy dajte 3 šálky hladkej múky a 1/2 lyžičky soli. Nakrájajte maslo na malé kocky a pridajte do múky. Pomocou rúk alebo noža na cesto vmiešajte maslo do múky, kým múka nebude pripomínať piesok.
- Pridajte 1 veľké vajce a zľahka ho vyšľahajte. Rukami pomaly po troškách vmiešavajte mlieko, kým cesto nebude mäkké a hladké. Cesto rozdeľte na polovicu a z každej časti vytvorte guľu.
- Pracovnú plochu zľahka poprášte hladkou múkou. Každú guľu rozvaľkajte pomocou valčeka na hrúbku 0,5 centimetra. Vykrajujte okrúhle kolieska pomocou vykrajovačky alebo pohára. Kolieska preložte na tanier alebo plech vystlaný papierom a medzi jednotlivé vrstvy vložte ďalší papier.
- Odrezky zhrňte do guľôčky, potom ich znovu rozvaľkajte a vykrajujte ďalšie kolieska, kým nebudete mať 12 až 14 koliesok. Počas prípravy náplne nechajte v chladničke odležať aspoň 25 minút.
- Nakrájajte cibuľu a pretlačte cesnak. Nastrúhajte mozzarellu.
- Na panvici na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a cesnak a restujte, kým cibuľa nezmäkne, 3 až 5 minút. Pridáme baby špenát po niekoľkých hrstiach a medzi jednotlivými pridaniami miešame, kým nezvädne, približne 4 minúty. Znížte teplotu na minimum.
- Pridajte mozzarellu, parmezán, 3 lyžice smotanového syra, soľ a 1/4 lyžičky čierneho korenia. Miešajte, kým sa syry nerozpustia a všetko sa nespojí, približne 2 minúty.
- Odstavte z ohňa. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ďalšou soľou a čiernym korením.
- Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 200 °C. Vyložte plech na pečenie papierom. V malej miske vidličkou rozšľahajte vajce a niekoľko kvapiek vody. V druhej malej miske vyšľahajte 1 veľký žĺtok na jemnú penu.
- Do stredu kolieska cesta dajte 2 polievkové lyžice teplej špenátovej náplne. Okraje potrite vajcom. Koliesko preložte na polovicu, okraje stlačte prstami, aby sa uzavreli. Vidličkou zatlačte na okraje, aby sa viac a ozdobne uzavreli. Položte na plech na pečenie.
- Opakujte plnenie zvyšných empanád a rovnomerne ich rozmiestnite na plechu. Empanady potrite žĺtkom.
- Pečte, kým nie sú zlatohnedé, 20 až 25 minút. Pred podávaním nechajte 5 minút vychladnúť na plechu.