
Tento recept zapekané francúzske toasty je ideálny na sviatočné raňajky, aj pre návštevu. Je jednoduchý a chutný, s chrumkavou kôrkou a krémovým stredom.
Ingrediencie
- maslo alebo kokosový olej na panvicu
- 1 bochník chleba, asi 1,5 kilogramu, 1 alebo 2 dni starý, nakrájaný na centimetrové kocky
- 5 veľkých vajec
- 1 a ½ šálky nesladeného mandľového mlieka alebo akéhokoľvek mlieka
- 2 lyžice hnedého cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžička škorice
- ¼ lyžičky muškátového orieška
- ¼ lyžičky morskej soli
- javorový sirup na podávanie
Na posýpku:
- 2 lyžice masla alebo kokosového oleja, rozpustené
- 2 lyžice hnedého cukru
- ½ šálky nasekaných pekanových orechov
Postup
- Vymastite formu na pečenie. Do misy vložte kocky chleba.
- Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia, mlieko, hnedý cukor, vanilku, škoricu, muškátový oriešok a soľ.
- Zmes rovnomerne nalejte na chlieb. Nechajte minimálne 30 minút stáť, aby chlieb nasiakol vaječnou zmesou.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vložte chlieb do formy a pokvapkajte ho maslom a posypte hnedým cukrom a pekanovými orechmi.
- Prikryte a pečte 35 minút, potom odokryte a pečte ďalších 10 až 20 minút, alebo kým posýpka nezhnedne a vaječná zmes z väčšej časti nestuhne. Vyberte z rúry, voľne zakryte fóliou a nechajte 10 minút stáť.
- Podávajte s javorovým sirupom.