
Placky inšpirované kórejskou kuchyňou pripravované z nastrúhaných zemiakov.
Suroviny
- 2 veľké zemiaky
- 1 šálka scedenej kapusty Napa kimchi
- 4 stredne veľké šalotky
- 1 veľké vajce
- 1/4 šálky zemiakového škrobu
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/4 šálky repkového oleja
- kyslá smotana na podávanie (nepovinné)
Postup
- Ošúpte 2 veľké zemiaky. Nakrájajte ich na kúsky, ktoré sa zmestia do kuchynského robota.
- Nastrúhajte ich na kuchynskom robote alebo na hrubom strúhadle.
- Preložte na dvojitú vrstvu plátna alebo čistej kuchynskej utierky. Strany zhrňte do zväzku. Nad drezom a pomocou rúk vyžmýkajte čo najviac tekutiny z nastrúhaných zemiakov.
- Zatiaľ čo pripravujete zvyšné prísady, odložte zemiaky bokom.
- Šálku odkvapkanej kapusty Napa kimchi nakrájajte na tenké plátky podobnej veľkosti ako nakrájané zemiaky.
- Nakrájajte šalotky priečne na dvojcentimetrové kúsky a potom ich pozdĺžne nakrájajte na tenké plátky. Vložte ich do veľkej misy.
- Zemiaky ešte raz vyžmýkajte, aby ste odstránili čo najviac tekutiny. Preložte ich do misy s cibuľkami.
- Kimči rovnako ako zemiaky vložte do utierky a vyžmýkajte prebytočnú tekutinu.
- Do misky pridajte kimči, 1 veľké vajce, 1/4 šálky zemiakového škrobu, 1 lyžičku soli a 1/4 lyžičky čierneho korenia. Rukami miešajte, kým sa suroviny nespoja.
- Na veľkej panvici rozohrejte 1/4 šálky repkového oleja, kým sa nezačne trblietať.
- Na panvicu nakladajte kopčeky zemiakovej zmesi a rovnomerne ich rozotrite.
- Smažte 3 až 5 minút, kým nie je spodok dobre opečený. Obráťte placky a smažte ich, kým nie sú chrumkavé a dobre opečené z druhej strany, ďalšie 3 až 5 minút.
- Preneste ich na tanier alebo ich udržujte teplé na plechu v rúre s teplotou 200 °C.
- Smažte zvyšnú zemiakovú zmes, pričom medzi jednotlivými dávkami pridajte do panvice podľa potreby viac oleja.
- Podávajte s kyslou smotanou.