Hlavné jedláRecepty

Cigánska pochúťka – recept

Ak hľadáte upokojujúce jedlo, nič sa nevyrovná klasickému pokrmu z mäsa a zemiakov. Táto kombinácia chutí a textúr je už po stáročia súčasťou jedálneho lístka.

V najzákladnejšej podobe je kombinácia mäsa a zemiakov harmonicky vyvážená a vyhovuje rôznym chuťovým pohárikom. Zemiaky dodávajú zemitú krémovú chuť, zatiaľ čo mäso prispieva k šťavnatej chuti zmesi. Obe zložky však majú aj odlišné nutričné výhody, vďaka ktorým sú zdravou a výživnou voľbou ako základný pokrm.

Aj keď je medzi nimi množstvo výživových výhod, zemiaky majú samy o sebe najväčší prínos. Ponúkajú škrobový základ, ktorý je plný rezistentného škrobu, čo je forma vlákniny, ktorá pomáha znižovať riziko obezity, cukrovky, srdcových ochorení a niektorých foriem rakoviny. Zemiaky obsahujú aj veľa vitamínu B6, draslíka a fosforu.

Mäso má tiež svoje osobitné výhody. V závislosti od druhu mäsa môže byť dobrým zdrojom minerálov a vitamínov vrátane bielkovín, železa, zinku a vitamínu B12. Rôzne druhy červeného mäsa sú navyše zdrojom zdravých tukov, ktoré sú nevyhnutné na reguláciu hormonálnej rovnováhy, udržiavanie zdravej funkcie orgánov a dodávanie energie telu.

Pokiaľ ide o prípravu jedla z mäsa a zemiakov, možností je dostatok. Tradičné recepty, ako je pastiersky koláč a steak so zemiakmi, sú skutočnou pochúťkou pre celú rodinu, zatiaľ čo iné medzinárodné jedlá, ako je čínske hovädzie mäso so zemiakmi, mexické carne asada s chorizom a talianske dusené bravčové mäso so zemiakmi, dodajú zmesi trochu šmrncu.

Pre vegetariánov a vegánov sa môžu so zemiakmi kombinovať aj rastlinné bielkoviny, ako je tofu a tempeh, aby sa jedlo dobre dopĺňalo.

Pravdepodobne sa zhodneme, že leto patrí opekačke, grilovaniu a chvíľam v prírode a na čerstvom vzduchu. Vôňa horiaceho dreva v ohni a žravých uhlíkov má svoju neopísateľnú atmosféru. Kedy ste naposledy opekali vy? Preneste do kuchyne kúsok z vašich spomienok a pripravte najväčšiu špecialitu, tradične pripravovanú pochúťku v tlejúcej pahrebe – cigánsku.

Cigánska zožala najväčšiu slávu v 60. a 70. rokoch a v nejednom pamätníkovi vyvolá nostalgiu. História cigánskej však siaha oveľa ďalej, do čias, kedy ju kočovné kmene pripravovali vo vyhĺbenej jame. Dnes ju upečiete aj doma na plechu ale najlepšie chutí zabalená do alobalu.

Šťavnaté mäso, prevoňané kúskom klobásky a neodmysliteľné zemiaky. Dajte klasike novú podobu a skúste živánsku uvariť podľa našich receptov.

Cigánska pochúťka – recept

Pravá cigánska je skôr záležitosť grilovačiek a opekačiek, no pripraviť si ju môžete aj doma na plechu. Domnievali sme sa, že je to klasika, ktorú pozná každý a tak je recept takmer nepotrebný. Ak ju však budete robiť po prvýkrát, určite sa vám dobré inštrukcie budú hodiť.

Ingrediencie na cigánskú pochúťku

  • bravčové plátky
  • cibuľa
  • plátky slaniny
  • zemiaky
  • alobal

Poleva:

  • červená paprika (mletá)
  • mleté čierne korenie
  • trocha vody
  • sušený cesnak
  • vegeta
  • olej na potretie

Postup na cigánskú pochúťku

  1. Mäso si osolíme.
  2. Omastíme alobal, dáme naň plátky slaniny, cibuľu pokrájanú na kolieska, mäsko polejeme polevou a dáme znova cibuľu a slaninu.
  3. Zabalíme do batôžka.
  4. Uložíme na suchý plech a dáme do rúry na 1 hodinu.
  5. Podávame so zemiakmi.
Toto jedlo je ideálne na posedenie s priateľmi či príjemnú rodinnú večeru.

Cigánska – recept

Vynikajúci pokrm, ktorý si každý pripraví podľa seba. Či už kombináciou s viacerými druhmi mäsa, zeleniny alebo ďalšími surovinami.

Ingrediencie na cigánsku

  • zemiaky
  • mäso
  • slanina
  • klobása
  • soľ
  • čierne korenie
  • cibuľa
  • paprika
  • alobal

Postup na cigánsku

  1. Na každú porciu si odtrhneme alobal. Musí byť hrubší, alebo ho dáme dvojmo.
  2. Na alobal položíme nakrájané zemiaky. Na ne navrstvíme pokrájané mäso, slaninu, klobásku (každému podľa chuti).
  3. Na záver okoreníme a osolíme a kto chce, môže si na vrch nakrájať cibuľu, papriku, alebo rôznu zeleninu.
  4. Cigánsku môžeme robiť v rúre, kde pečieme alobaly normálne v pekáči asi pol hodinu. Vonku si ju môžeme pripraviť na grile alebo na pahrebe v ohnisku.
Vychutnajte si výrazné chute a upokojujúce teplo tohto lahodného pokrmu.

Ciganska na plechu – recept

Šťavnaté mäso, prevoňané kúskom klobásky a neodmysliteľné zemiaky, to je cigánska recept.

Ingrediencie na cigansku na plechu

  • 700 g zemiakov
  • 2 cibule
  • 400 g slaniny
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 5 špekačiek
  • 300 g bravčového karé
  • soľ
  • čierne korenie
  • mletá rasca
  • olej
  • veľký plech

Postup na cigansku na plechu

  1. Mäso si naklepeme a nasolíme deň predtým.
  2. Necháme ho v chladničke, prípadne ak ho budete marinovať špeciálne, tiež to urobte večer pred prípravou.
  3. Zemiaky a cibuľu si očistíme a nakrájame na kolieska.
  4. Naukladáme na plech a pridáme celé strúčiky cesnaku, nakrájané špekačky a na vrch aj bravčové mäso.
  5. Osolíme, okoreníme a pridáme trošku oleja.
  6. Dáme piecť do rúry zakryté alobalom.
  7. Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 minút.
  8. Na posledných 15 minút odokryjeme a zvýšime teplotu na 200 °C.
  9. Podávame s kyslou uhorkou.

Bravčové mäso je šťavnaté a pečené strúčiky cesnaku, zemiaky a zelenina dodajú jedlu chrumkavosť a vytvoria úžasnú kombináciu textúr. Cigánske bravčové mäso je ideálnym jedlom, ktoré si môžete vychutnať pri špeciálnej príležitosti.

Aby bolo ešte vysnívanejšie, môžete ho podávať s ľadovým pivom alebo suchým sherry. Slaná a dymová chuť sa skvele spája s jemnosťou piva alebo sherry. Bravčová cigánska sa určite stane nezabudnuteľnou pri každej príležitosti.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang