Zaváraná cvikla – recept

Suroviny

  • 6 kg cvikle (po ošúpaní ostane cca 5 kg)
  • 3 dcl ocot
  • 200 g cukor
  • 1 l voda
  • 1 KL fenikel
  • 1 KL rasca celá
  • soľ p.p

Postup

Cviklu dáme variť do veľkého hrnca a varíme. Necháme vychladnúť a ošúpeme, povykrajujeme. Nastrúhame na slížiky. Medzitým si urobíme nálev z vody, octu, feniklu, cukru, rasce a soli, zamiešame, necháme zovrieť a odstavíme.

Vychladnutú zmes taktiež vychladnutú ostrúhanú cviklu zmiešame a plníme okolo 0,5 cm až 1 cm pod vrchný okraj pohára. Vysterilizujeme vo veľkom hrni pri teplote 80°C okolo 20 minút a necháme vychladnúť.