Nátierky – recepty

Každá mamička by vedela veľa rozprávať o tom, koľko času trávi v kuchyni. Vymýšľať stále nové a nové chutné jedlá si vyžaduje množstvo dôvtipu a nápaditosti. My Vám dávame k dispozícii pár zaujímavých receptov.

  • 200 g údeného tofu
  • 150 g syrokrému
  • 1 biely jogurt
  • 6 veľkých strúčikov cesnaku

Postup: Syrokrém zmiešame s jogurtom, pridáme najemno nastrúhane tofu a prelisovaný cesnak. Dôkladne vymiešame a natierame na pečivo.

Mrkvová nátierka

  • 3 stredne veľké mrkvy
  • 100 g rastlinný tuk

Postup: Mrkvu postrúhame a zmiešame s rastlinným tukom podľa vlastného výberu. Podľa chuti mierne osolíme. (U malých detí do 3 rokov sa neodporúča pridávať koreniace prísady)

Tuniakova nátierka so syrom

  • 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave (kúsky)
  • 50 g rastlinný tuk
  • 3 ks trojuholníkový syr
  • 3 ks jarná cibuľka
  • 1 čajová lyžička horčice (individuálne)

Postup: Kúsky tuniaka z konzervy necháme odkvapkať, vymiešame s rastlinným tukom, taveným syrom, na drobno pokrájanou cibuľkou. Podľa chuti pridáme horčicu a mierne osolíme (volíme jednu alternatívu, keďže horčica už obsahuje soľ). Podávame s celozrnných chlebíkom.

Bryndzová nátierka

  • 100 g bryndza
  • 50 g maslo
  • štipka mletej červenej papriky
  • 2 ks mladá cibuľka
  • pažítka

Postup: Bryndzu vymiešame s maslom, pridáme na konček noža sladkú červenú papriku, na drobno pokrájanú mladú cibuľku a pažítku. Na zjemnenie a lahodnejšiu chuť pre deti do hotovej zmesi pridáme tavený syr.

Rybacia z tofu

  • 200 g Tofu syra
  • rybičky v oleji
  • kyslá uhorka
  • 1 lyžička horčice
  • rastlinný tuk
  • cibuľka

Postup: Tofu nastrúhame najemno, pridáme ryby bez oleja, nadrobno nakrájanú kyslú uhorku a cibuľku. Primiešame rastlinný tuk, horčicu, morskú soľ , prípadne 1 pol. lyžicu kyslej smotany podľa chuti.

Tvarohovo – bryndzová nátierka

  • 200 g tvaroh
  • 100 g maslo
  • 100 g bryndza
  • 1 dcl kyslej smotany
  • petržlenová vňať
  • cca 8 lístkov medovky
  • majorán
  • tymián
  • 2 strúčiky cesnaku
  • morská soľ

Postup: V nádobe vymiešame tvaroh, maslo, bryndzu, najemno posekané bylinky, pretlačíme cesnak a dochutíme soľou.

Hrachová nátierka

  • 150 g sušeného hrachu
  • 300 g mrkvy
  • 100 g petržlen
  • morská soľ
  • majorán
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica rastlinného tuku

Postup: Uvarený, osolený hrach pomelieme, pridáme uvarenú a potlačenú mrkvu spolu s petržlenom. Ochutíme majoránom, prelisovaným cesnakom, pridáme rastlinný tuk a dôkladne premiešame.

Nátierka z avokáda

  • 1 avokádo
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • morská soľ
  • 1 biely jogurt

Postup: Avokádo rozkrojíme na polovicu, vydlabeme dužinu, ktorú roztlačíme vidličkou a hneď pokvapkáme citrónovou šťavou. Zmiešame s bielym jogurtom, ochutíme soľou. Podávame s celozrnnou bagetou.

Vajíčková nátierka s tvarohom

  • 3 vajcia
  • morská soľ
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 jarná cibuľka
  • 150 g tvarohu
  • pažítka
  • 1 polievková lyžica bieleho jogurtu

Postup: Na oleji speníme pokrájanú cibuľku na kolieska. Pridáme rozšľahané osolené vajcia a urobíme riedku praženicu, ktorú vysypeme do vyššej nádoby na šľahanie.

Pridáme tvaroh, posekanú pažítku a lyžicu bieleho jogurtu. Všetko spolu dôkladne premiešame alebo vymixujeme. Podávame s celozrnnými hriankami.