Každá mamička by vedela veľa rozprávať o tom, koľko času trávi v kuchyni. Vymýšľať stále nové a nové chutné jedlá si vyžaduje množstvo dôvtipu a nápaditosti. My Vám dávame k dispozícii pár zaujímavých receptov.
- 200 g údeného tofu
- 150 g syrokrému
- 1 biely jogurt
- 6 veľkých strúčikov cesnaku
Postup: Syrokrém zmiešame s jogurtom, pridáme najemno nastrúhane tofu a prelisovaný cesnak. Dôkladne vymiešame a natierame na pečivo.
Mrkvová nátierka
- 3 stredne veľké mrkvy
- 100 g rastlinný tuk
Postup: Mrkvu postrúhame a zmiešame s rastlinným tukom podľa vlastného výberu. Podľa chuti mierne osolíme. (U malých detí do 3 rokov sa neodporúča pridávať koreniace prísady)
Tuniakova nátierka so syrom
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave (kúsky)
- 50 g rastlinný tuk
- 3 ks trojuholníkový syr
- 3 ks jarná cibuľka
- 1 čajová lyžička horčice (individuálne)
Postup: Kúsky tuniaka z konzervy necháme odkvapkať, vymiešame s rastlinným tukom, taveným syrom, na drobno pokrájanou cibuľkou. Podľa chuti pridáme horčicu a mierne osolíme (volíme jednu alternatívu, keďže horčica už obsahuje soľ). Podávame s celozrnných chlebíkom.
Bryndzová nátierka
- 100 g bryndza
- 50 g maslo
- štipka mletej červenej papriky
- 2 ks mladá cibuľka
- pažítka
Postup: Bryndzu vymiešame s maslom, pridáme na konček noža sladkú červenú papriku, na drobno pokrájanú mladú cibuľku a pažítku. Na zjemnenie a lahodnejšiu chuť pre deti do hotovej zmesi pridáme tavený syr.
Rybacia z tofu
- 200 g Tofu syra
- rybičky v oleji
- kyslá uhorka
- 1 lyžička horčice
- rastlinný tuk
- cibuľka
Postup: Tofu nastrúhame najemno, pridáme ryby bez oleja, nadrobno nakrájanú kyslú uhorku a cibuľku. Primiešame rastlinný tuk, horčicu, morskú soľ , prípadne 1 pol. lyžicu kyslej smotany podľa chuti.
Tvarohovo – bryndzová nátierka
- 200 g tvaroh
- 100 g maslo
- 100 g bryndza
- 1 dcl kyslej smotany
- petržlenová vňať
- cca 8 lístkov medovky
- majorán
- tymián
- 2 strúčiky cesnaku
- morská soľ
Postup: V nádobe vymiešame tvaroh, maslo, bryndzu, najemno posekané bylinky, pretlačíme cesnak a dochutíme soľou.
Hrachová nátierka
- 150 g sušeného hrachu
- 300 g mrkvy
- 100 g petržlen
- morská soľ
- majorán
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica rastlinného tuku
Postup: Uvarený, osolený hrach pomelieme, pridáme uvarenú a potlačenú mrkvu spolu s petržlenom. Ochutíme majoránom, prelisovaným cesnakom, pridáme rastlinný tuk a dôkladne premiešame.
Nátierka z avokáda
- 1 avokádo
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- morská soľ
- 1 biely jogurt
Postup: Avokádo rozkrojíme na polovicu, vydlabeme dužinu, ktorú roztlačíme vidličkou a hneď pokvapkáme citrónovou šťavou. Zmiešame s bielym jogurtom, ochutíme soľou. Podávame s celozrnnou bagetou.
Vajíčková nátierka s tvarohom
- 3 vajcia
- morská soľ
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 jarná cibuľka
- 150 g tvarohu
- pažítka
- 1 polievková lyžica bieleho jogurtu
Postup: Na oleji speníme pokrájanú cibuľku na kolieska. Pridáme rozšľahané osolené vajcia a urobíme riedku praženicu, ktorú vysypeme do vyššej nádoby na šľahanie.
Pridáme tvaroh, posekanú pažítku a lyžicu bieleho jogurtu. Všetko spolu dôkladne premiešame alebo vymixujeme. Podávame s celozrnnými hriankami.