Magazín

Spravte si vaše jedlo zdravšie

zdravsie-jedlo

Keď varíme, najčastejšie od jedla požadujeme dobrú chuť a správnu výživnosť. Veľakrát ale stačí do jedla niečo málo pridať a rázom sa z neho stane zdravá výživa prospešná pre naše telo. V tomto článku si prezradíme pár tipov, ako si svoje jedlo po zdravotnej stránke vylepšiť.

Využite bylinky

Bylinky dokážu byť pre ľudské telo veľmi užitočné. Každá je navyše prospešná iným spôsobom. Naše jedlo si môžeme o tieto bylinky obohatiť. Často to na chuti a kvalite jedla ani nepoznáme a niekedy nám chuť dokonca zlepší, rázom sa z nášho jedla ale stane zdravotný pokrm. Bylinky do jedla môžeme pridávať rôznymi spôsobmi. Bylinky sú neoddeliteľnou súčasťou napríklad receptu na musaku.

Najvhodnejšie je bylinku najprv usušiť a rozdrviť na malé kúsky. Tieto kúsočky následne môžeme pridávať do rôznych častí pokrmu. Najvhodnejšie je potom také korenie do omáčok a dusených pokrmov. Niekedy je vhodné sušené čiastočky namočiť do vody a oni zmäknú. Nevhodné je pridávať bylinky do jedál, ktoré sa vyprážajú.

Bylinky sú skvelým doplnkom grilovaného baklažánu. Navyše nahradiť údené mäso grilovanou zeleninou je ďalším krokom ku zdraviu.

Nahraďte korenie vhodnou potravinou

Korenie pokrmu dodáva skvelú chuť, pre ľudský organizmus veľmi zdravé ale nie je. Často ide ale toto korenie vhodne nahradiť. Skúste si zvyknúť na jemnejšie chute a napríklad korenie nahraďte drveným orechom. Môže to znieť divne, ale orech má svoju špecifickú chuť a dokáže vykúzliť zaujímavý chuťový dojem.

Na takú náhradu korenia je nutné si zvyknúť, postupom času Vám už korenie ale chýbať nebude. Niektoré korenia (najmä také, ktoré nie je agresívne), napríklad klinček, majoránka, škorica telu dodávajú vhodné minerály ale nie sú pre telo škodlivé. Toto korenie môžete pri varení hojne využívať.

Naučte sa pokrmom dodávať vodu

Do všetkého samozrejme vodu pridávať nemôžeme, niektorým pokrmom to ale nevadí a u niektorých to len prospeje. Najmä to prospeje ale nášmu telu, ktorý vodu potrebuje. Voda naše telo perfektne prečistí a osvieži. Do akých pokrmov teda vodu pridávať? Do všetkých pokrmov, ktoré vodu bez následkov príjmu. Často je potreba experimentovať a skúšať. Najčastejšie vodu dobre znášajú rôzne kaše, omáčky (voda nesmie príliš narušiť chuť), žemľovka, rôzne cestá, puding a podobne.

Vodu využijete aj pri zdravom spôsobe prípravy jedla – dusení a varení na pare. Pre túto metódu sú vhodné chudé druhy mäsa. Môžete si takto pripraviť napríklad dusenú bravčovú panenku so zeleninou.

Vodu do pokrmov získate aj pridaním vhodných surovín. Chrumkavý jablkový koláč s poriadnou dávkou tohto chutného ovocia, je nielen jedným z najzdravších zákuskov, no vďaka jablkám je aj plný zdravej šťavy.

Zdravé jedlá, spoločne s ďalšími faktormi, dokážu pustiť uvoľňovanie endorfínov, ktoré zlepšujú náladu a celkový psychický stav.

TIP: Skúste namiesto vysmážania jedlo zapekať v rúre – pečený karfiol chutí rovnako dobre a navyše je ešte o čosi chrumkavejší ako vyprážaný.

Kategorie:

Magazín

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang