Dezerty

Grankový koláč – recept

Instantné sladené kakaové granulky pozná a zbožňuje snáď každý. Horúci kakaový nápoj, ktorý z granka väčšina z nás pripravuje slúži na povzbudenie nielen v zime. Ak ho máte veľké zásoby a chcete si urobiť miesto na nové balenie, môžete granko využiť novými kreatívnymi spôsobmi. Granko sa dá použiť ako náhrada kakaového prášku do obľúbených čokoládových dezertov.

Využijete ho napríklad na čokoládové koláčiky v hrnčeku, koláč z plechu, bábovku, sušienky alebo brownies. A čo takto primiešať granko do arašidového masla a vytvoriť si tak zdravšiu verziu kakaovej nátierky? Ďalšie inšpirácie nájdete v našich receptoch.

Recept na grankový koláč

Ochutnajte šťavnatý koláč ochutený kávou zaliaty čokoládovou polevou. Poteší každú návštevu aj členov rodiny.

Ingrediencie

  • 5 vajec
  • 1 hrnček granka
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • pol hrnčeka uvarenej rozpustnej kávy
  • pikantný džem
  • 1 smotana na šľahanie
  • 1 čokoláda na varenie

Postup

  1. Vajcia rozmiešame s cukrom, primiešame granko a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  2. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme 35-40 minút pri teplote 180°C.
  3. Koláč vyberieme z rúry a ešte horúci ho polejeme kávou.
  4. Necháme vsiaknuť a potrieme džemom. V smotane rozpustíme čokoládu a vylejeme na vychladnutý koláč. Necháme stuhnúť a potom krájame.
Grankové brownies bude chutiť každému.

Karamelové brownies s grankom – recept

Stred týchto horúcich čokoládových brownies je mäkký a pripomína lávový koláč. Každý si ich zamiluje. Ak ich pripravujete pre svoju drahú polovičku na romantický večer, podávajte k nim tento úžasný nápoj lásky.

Ingrediencie

  • 4 veľké vajcia
  • 1 šálka granka
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 250 g masla
  • 1 a 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 2 šálky tmavej alebo polotmavej čokolády
  • 1/2 šálky karamelového topingu
  • mini kúsky marshmallow na posypanie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C a zľahka vymažte plech. Ak chcete, aby sa koláčiky ľahšie vyberali, vyložte formu papierom na pečenie a nechajte okraje vyčnievať pozdĺž dlhšej strany plechu.
  2. V miske zmiešajte vajcia, soľ, granko, prášok do pečiva a vanilkový extrakt. Šľahajte na strednej rýchlosti asi 4 minúty.
  3. V miske vhodnej do mikrovlnnej rúry zmiešajte maslo a cukor a ohrievajte v mikrovlnnej rúre 1 minútu, potom podľa potreby v ďalších 30-sekundových intervaloch, pričom po každom z nich miešajte, až kým sa maslo úplne nerozpustí a zmes nebude horúca (nie bublajúca) a trochu lesklá. Ak je príliš horúca, nechajte ju minútu alebo dve odstáť, kým prejdete k ďalšiemu kroku.
  4. Pomaly prilievajte zmes masla a cukru do zmesi vajec a kakaa a neustále miešajte, kým nevznikne hladká hmota. Okamžite vmiešajte vločky čokolády.
  5. Pridajte múku a miešajte, kým sa cesto nespojí, potom ho rovnomerne nalejte do pripravenej formy.
  6. Koláčiky pokvapkajte karamelovou omáčkou a posypte mini marshmallows.
  7. Koláčiky pečte 33-38 minút, kým okraje nie sú pevné a stred nevyzerá mierne nedopečený, ale nie surový. Špajdlou sa vytiahne niekoľko vlhkých omrviniek, a to je v poriadku.
  8. Pred krájaním a podávaním ho vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť na mriežke. Ak chcete získať extra dekadentnú pochúťku, polejte ju ďalšou karamelovou omáčkou.

Poznámka: Ak nemáte po ruke karamel, môžete ho vynechať bez toho, aby ste si to príliš všimli. Riedka karamelová omáčka sa v brownies rozplynie a zanechá len trochu chuti.

Granková šľahačka je výborná na plnenie košíčkov.

Šľahačka s grankom – recept

Domáca šľahačka je jedným z najchutnejších a najjednoduchších doplnkov každého dezertu. Môžete experimentovať s rôznymi príchuťami šľahačky. Táto je s prídavkom granka. Je z nej aj skvelá náplň do košíčkov!

Ingrediencie

  • 1 šálka hustej smotany na šľahanie
  • ½ šálky granka

Postup

  1. Kovovú misu a šľahač vložte na 15 minút do mrazničky, aby boli dobre vychladené.
  2. Do misky nalejte šľahačku a šľahajte na najvyššom stupni 2 minúty.
  3. Pridajte granko a pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria tuhé špičky. Uchovávajte v chladničke.

Tip: Šľahačku s grankom môžete zmiešať napríklad s mätovým extraktom alebo inou príchuťou podľa vlastného výberu. Je to skvelá náplň alebo alternatívna poleva na cupcaky a iné dezerty.

Netradičná sladkoslaná pochúťka, ktorú môžete jesť len tak, ale vynikne aj ako ozdoba koláčov.

Popcorn s grankom – recept

Popcorn je obalený v bielej čokoláde, posypaný sladkým grankom a poliaty mliečnou čokoládou. Už sa vám zbiehajú slinky? Tento popcorn s grankom je vynikajúcim receptom na sladko-slané občerstvenie. Chrumkanie popcornu ešte nikdy nebolo také zábavné! Navyše je jeho príprava veľmi jednoduchá, stačí len 5 ingrediencií.

Ingrediencie

  • 1/2 šálky kukurice na popcorn (asi 16 šálok popcornu)
  • 400 g bielej čokoládovej polevy
  • 2 šálky mini marshmallows
  • 1/2 šálky granka
  • 100 g mliečnej čokolády

Postup

  1. Pripravte si popcorn pomocou mikrovlnnej rúry. Použite obyčajný alebo jemne maslový/slaný.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte popcorn a marshmallow.
  3. Rozpustite bielu polevu podľa návodu na obale a pokvapkajte zmes popcornu a marshmallow. Premiešajte, aby sa rovnomerne pokryli.
  4. Popcorn rozložte na dosku vystlanú papierom na pečenie. Granko ihneď nasypte na mokrý popcorn.
  5. Mliečnu čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre a polejte ňou popcorn.
  6. Nechajte čokoládu stuhnúť a podávajte.
Tyčinkami s grankom nepohrdne žiadne dieťa.

Chrumkavé tyčinky z burizónov s grankom

Tieto tyčinky sú pre deti tým najlepším jedlom. Je to ako šálka plná kakaa, ale v podobe chrumkavej pochúťky!

Ingrediencie

  • 3 polievkové lyžice masla
  • 250 g marshmallows
  • 4 PL granka
  • 6 šálok ryžových burizónov
  • 1/2 šálky mini marshmallows
  • 1/2 šálky mini čokoládových lupienkov

Postup

  1. Vyložte plech alobalom a nastriekajte ho sprejom na varenie. Sprej na varenie majte vždy nablízku. Odmerajte burizóny do veľkej misy a odložte bokom.
  2. Do veľkej misy vhodnej do mikrovlnnej rúry vložte maslo a marshmallow. Rozpúšťajte ich 1 a 1/2 až 2 minúty na vysokom výkone, pričom každých 30 sekúnd miešajte, kým sa nerozpustia. Vmiešajte granko a nalejte zmes do pripravenej misy.
  3. Rýchlo si postriekajte ruky sprejom na varenie, aby sa neprilepili k zmesi, a opatrne vtlačte pochúťky do plechu. (Buďte opatrní – zmes bude horúca.) Okamžite posypte mini marshmallow a mini čokoládovými lupienkami a zľahka ich pritlačte, aby sa prilepili na vrch tyčiniek. Pred nakrájaním na štvorce nechajte úplne vychladnúť.
Dip z granka využijete na množstvo spôsobov.

Recept na dip z granka

Vďaka tomuto jednoduchému dipu z granka bude vaša ďalšia sviatočná párty ešte lepšia. Tento bohatý a krémový dezert bez pečenia je taký jednoduchý na prípravu, že ho budete chcieť na každom stretnutí. Grankový dip podávajte so sušienkami alebo ovocím ako lahodný záver každého jedla. Je krémový, čokoládový a chutí rovnako ako tvarohový koláč bez pečenia, ale jeho príprava je oveľa jednoduchšia. Môžete ho použiť ako alternatívu pri príprave tejto krémovej tortičky.

Ingrediencie

  • 250 g balenie zmäknutého smotanového syra
  • ½ šálky obyčajného gréckeho jogurtu
  • ½ šálky marshmallow krému
  • 1 šálka granka
  • ¾ šálky vyšľahanej šľahačky, rozdelené
  • 1 polievková lyžica mini marshmallows, na ozdobu
  • 1 polievková lyžica trstinového cukru na ozdobu

Postup

  1. Vyšľahajte smotanový syr, jogurt a marshmallow krém, kým nevznikne krémová hmota.
  2. Pridajte granko a opäť šľahajte, kým nie je zmes ľahká a nadýchaná.
  3. Opatrne vmiešajte ½ šálky šľahačky, kým sa úplne nevmieša.
  4. Prikryte a nechajte v chladničke, kým nebude dip pripravený na podávanie.
  5. Na vrch dajte zvyšnú šľahačku, mini marshmallow a cukor.
  6. Podávajte so sušienkami, praclíkmi alebo ovocím.
Muffiny s grankom vyzerajú aj chutia výborne.

Grankové muffiny – recept

Muffiny sú skvelé raňajky so sebou a vždy pri nich môžete vyskúšať niečo nové. Tieto muffiny sú plné veľkých čokoládových kúskov a majú skvelú kakaovú chuť.

Ingrediencie

  • 1/2 šálky cukru
  • 1 a 1/2 šálky múky
  • 1/2 šálky granka
  • 1 polievková lyžica prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 2 vajcia izbovej teploty
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
  • 3/4 šálky mlieka
  • 1/2 šálky masla rozpusteného a vychladeného
  • 1/2 šálky horkej čokolády

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180 °C. Vymažte formu alebo vyložte 12 košíčkov na muffiny.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte cukor, múku, granko, prášok do pečiva a soľ. Odstavte.
  3. V inej veľkej mise vyšľahajte vajcia, vanilku, mlieko a rozpustené maslo. (Pred pridaním roztopeného masla sa uistite, že je vychladnuté.)
  4. Gumovou stierkou vmiešajte vaječnú zmes do múčnej zmesi.
  5. Do každého košíčka na muffiny dajte 1 polievkovú lyžicu cesta. Do zvyšného cesta v miske pridajte čokoládové kúsky a vmiešajte ich.
  6. Zvyšné cesto rovnomerne rozdeľte do košíčkov na muffiny.
  7. Pečte 15 – 20 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu jedného z muffinov nevyjde čistá. Pred vybratím z formy a prenesením na mriežku nechajte 5 až 10 minút vychladnúť.

Ak patríte medzi milovníkov muffinov, určite vyskúšajte aj tieto čokoládové muffiny s ľadovou polevou alebo zdravé banánové muffiny.

Kategorie:

Dezerty

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang