Dezerty – recepty

Každá mamička by vedela veľa rozprávať o tom, koľko času trávi v kuchyni. Vymýšľať stále nové a nové chutné jedlá si vyžaduje množstvo dôvtipu a nápaditosti. My Vám dávame k dispozícii pár zaujímavých receptov.

  • Marína keksy
  • jablká
  • slivkový lekvár
  • mlieko
  • Zlatý klas, kryštálový cukor

Postup: Z jabĺk vykrojíme jaderník (vykrojíme valec, aby zostalo celé) a naplníme slivkovým lekvárom. Podľa potreby jablká môžeme ošúpať. Do remosky alebo na pekáč rozložíme Marína keksy, poukladáme na ne jablká, zakryjeme a upečieme.

Podávame poliate vanilkovým pudingom, ktorý uvaríme podľa návodu, prípadne posypeme strúhanou čokoládou alebo polejeme roztopenou.

Jablkovo – kokosové guľky

  • 4 – 5 jablk,
  • 200 g kokosu
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžice medu
  • hrozienka

Postup: Umyté jablká ošúpeme, vyberieme jaderník, pokrájame na štvrťky, zasypeme vanilkovým a práškovým cukrom a udusíme vo vlastnej šťave. Udusené potlačíme, zasypeme kokosom, pridáme 2 polievkové lyžice medu a necháme vychladnúť.

Z vychladnutého tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v kokose alebo v pomletých orechoch.

Bábovka s jablkami

  • 3 vajcia
  • ½ pohára ( cca 3 dcl ) oleja
  • 1 pohár polohrubej múky
  • ½ lyžičky škorice
  • ½ pohára kryštálového cukru
  • 1 lyžička kakaa
  • posekané orechy
  • hrozienka
  • 1 pohár nastrúhaných jablk
  • 1 prášok do pečiva

Postup: Všetky suroviny spolu zmiešame, vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej Janskej misy ( môže byť aj iná , vhodná do mikrovlnnej rúry ) a pečieme v mikrovlnnej rúre na 750W 8 – 10 minút. Asi 2 – 3 minúty po dopečení neotvárať. Hotovú bábovku môžeme posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládou.

Egrešový dezert

  • 200 g egrešov
  • 200 ml biely jogurt
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1 polievková lyžica hrozienok

Postup: Egreše umyjeme, pokrájame na štvrťky. Zmiešame s jogurtom, medom a hrozienkami. Egreš blahodárne pôsobí na organizmus. Prečisťuje črevá, ma detoxikačné účinky.

Banánový dezert

  • 2 banány
  • 250 ml biely jogurt
  • 1 polievková lyžica medu
  • posekané alebo pomleté lieskové orechy

Postup: Banány olúpeme a potlačíme vidličkou. Vymiešame s medom jogurtom a orechmi.

Banán má výborne sýtiace účinky, je vhodný na desiatu alebo olovrant. Upokojuje, priaznivo vplýva pri poruchách spánku.

Banánové rožky

  • 1 lístkové cesto
  • 6 banánov
  • 1 škoricový cukor
  • mleté vlašské orechy
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor

Postup: Lístkové cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm. Posypeme škoricovým cukrom a pomletými orechmi. Cesto povaľkáme, čím vtlačíme do cesta spomínané ingrediencie. Cesto pokrájame na 6 obdĺžnikov.

Na každý položíme olúpaný banán, zabalíme ho do cesta v tvare rožka. Poukladáme na plech, popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rozohriatej rúre dozlatista. Upečené rožky posypeme vanilkovým cukrom.