Recepty

Domáce “tortilla” chipsy a tie najlepšie zdravé party dipy

Zopár tipov na zdravé maškrtenie s domácimi “tortilla” chipsami a ich dipovými kamošmi.

Základom dnešnej misie, je výroba domácich “tortilla” chipsov. Tortilla sú v uvodzovkách preto, lebo tie originálne sú vyrábané zo špeciálnej kukuričnej múky Masa harina. Tie naše sú zo špaldovej hladkej múky alebo mixu kukuričnej hladkej múky so pšenovou, pre tých, ktorí by ste radi vyskúšali inú chuť, prípadne chcete siahnuť po bezlepkovej variante.

Na to, aby sme si vedeli pripraviť chipsy, potrebujeme si v prvom rade pripraviť domáce “tortilla” placky.

Hotové placky

1. narežeme na trojuholníčky,

2. potrieme z oboch strán olivovým olejom

3. naukladáme na plech, na papier na pečenie

4. posolíme, okoreníme ľubovoľným korením, podľa toho akú chuť by vaše chipsy mali mať (napr. sušeným chilli, kurkumou, sušenou cibuľou,…).

5. dáme piecť do rozpálenej trúby pri 180 stupňoch na cca 7 až 8 minút.

6. ak pečiete na dvoch plechoch, v polovičke času plechy prehoďte.

Naše obľúbené party aj neparty dipy

A čo by boli chrumkavé trojuholníčky bez toho správneho dipu? Asi len polovica úspechu.

Najčastejšie sa u nás vyskytuje avokádový dip na rôzme spôsoby. Dobrá klasika je však vždy dobrá :). Preto vám ako prvý v poradí odporúčame guacamole dip.

Pozostáva z rozlačeného zrelého avokáda, paradajok nakrájaných na malé kúsky, pretlačeného cesnaku, citrónovej šťavy, soli a korenia. Kto má rád, môže si pridať červenú cibuľu, pokrájanú na malé kúsky a natrhanú bazalku.

Ďalší fajnový dip a jeden z tých tradičnejších je salsa. Dá sa pripraviť aj z konzervovaných paradajok, ale my máme pred sebou leto a s ním aj čerstvú zeleninu.

Na salsu si nakrájame paradajky  na drobné kúsky, môžeme pridať aj na drobno nakrájanú žltú papriku, potom jalapeño papričky, červenú cibuľku, čerstvú petržlenovú vňať alebo čerstvý koriander, soľ, korenie a mletý kmín. Stačí iba dobre premiešať a máme hotobo. Zmes môžete rozmixovať aj v mixéry ak máte radi hladšie konzistencie.

Ako výborný dip poslúži aj tradičný hummus, ale dostali sme chuť na zmenu a pripravili sme hummus bez cíceru. Ten sme nahradili cukinou a primiešali pár ďalších chutných ingrediencíí.

Cukinový hummus s kešu orieškami:

Potrebujeme:

  • 2 menšie cukiny (olúpané a nakrájané na väčšie kúsky)
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 50 g kešu orechov (ktoré sme nechali 2 hodinky alebo cez noc namočené vo vode)
  • soľ
  • červená paprika
  • kurkuma
  • chilli
  • cesnak

Najprv dáme do mixéra 1 PL citrónovej šťavy, koreniny a cukinu a dobre vymixujeme. Pridáme kešu oriešky, ktoré sa nám predtým namáčali vo vode. Namočené orechy obsahujú viacej cenných látok, ktoré zo seba uvoľnia práve počas namáčania. Recept zafunguje aj bez namáčania, ale takto bude dip ešte krémovejší.

Ako základ dipov môžeme použiť aj biele alebo hodvábne tofu či rotierateľný kozí syr. Stačí ich už iba dobré ochutiť. Nebojte sa experimentovať so slano-sladkými variantami. Ako napr. tofu s mangom, chili a trošku chilli a čierneho korenia. Stačí vymixovať a hotovo.

Sladučký karamelový dip

“Dipovať” sa dá aj na sladkú nôtu. Miesto chipsov môžeme použiť kúsky jabĺčok, hrušiek alebo napríklad aj voňavých jahôd.

Budeme potrebovať:

  • 100 g datlí (vykôstkované namočíme do vody, ideálne cez noc)
  • 50 ml rozpusteného kokosového oleja
  • polka vanilkového lusku
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • štipka soli

všetky ingrediencie vymixujeme na hladkú zmes a môžeme sa pustiť do namáčania ovocia do tejto karamelovej slasti.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang