Tento recept si môžete pripraviť v hrnci na pomalé varenie alebo tradičným spôsobom.
Suroviny
- 2 kg hovädzej roštenky
- morská soľ a mleté čierne korenie
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 žlté cibule
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 šálky hovädzieho vývaru
- 1/2 šálky suchého červeného vína
- 2 lyžice worcestrovej omáčky
- 3 mrkvy
- 3 vetvičky čerstvej petržlenovej vňate
- 3 vetvičky čerstvého tymiánu
- 2 sušené bobkové listy
- 2 stonky zeleru
Postup
- Hovädzie mäso umyte a osušte papierovými utierkami. Zo všetkých strán dobre posypte soľou a korením.
- Vo veľkej hlbokej panvici (alebo v pomalom hrnci) rozohrejte olej. Mäso opečte zo všetkých strán, kým nezhnedne, a potom ho preložte na tanier.
- Do panvice alebo pomalého hrnca pridajte nakrájaný cesnak a cibuľu a duste ich do zmäknutia, približne 5 minút.
- Pridajte paradajkový pretlak a za stáleho miešania varte 1 minútu. Pridajte červené víno a poriadne miešajte po dne hrnca.
- Hovädzie mäso vložte späť do hrnca a pridajte vývar, víno, worcester, nakrájanú mrkvu, petržlen, tymián, bobkový list a zeler a dobre premiešajte.
- Prikryte a varte, kým mäso nie je mäkké (v pomalom hrnci približne 8 hodín).
- Roštenku vyberte z hrnca a prikryte, aby zostala teplá.
- Omáčku ešte varte na stredne nízkej teplote, kým nezhustne, asi 10 minút.
- Časť mrkvy a cibule môžete odobrať, rozmixovať a pridať na zahustenie omáčky.
- Pečené mäso nakrájajte na plátky, prelejte omáčkou a podávajte.