Hlavné jedláRecepty

Recept na hovädziu roštenku

Tento recept si môžete pripraviť v hrnci na pomalé varenie alebo tradičným spôsobom.

Suroviny

  • 2 kg hovädzej roštenky
  • morská soľ a mleté čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 žlté cibule
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 šálky hovädzieho vývaru
  • 1/2 šálky suchého červeného vína
  • 2 lyžice worcestrovej omáčky
  • 3 mrkvy
  • 3 vetvičky čerstvej petržlenovej vňate
  • 3 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 2 sušené bobkové listy
  • 2 stonky zeleru

Postup

  1. Hovädzie mäso umyte a osušte papierovými utierkami. Zo všetkých strán dobre posypte soľou a korením.
  2. Vo veľkej hlbokej panvici (alebo v pomalom hrnci) rozohrejte olej. Mäso opečte zo všetkých strán, kým nezhnedne, a potom ho preložte na tanier.
  3. Do panvice alebo pomalého hrnca pridajte nakrájaný cesnak a cibuľu a duste ich do zmäknutia, približne 5 minút.
  4. Pridajte paradajkový pretlak a za stáleho miešania varte 1 minútu. Pridajte červené víno a poriadne miešajte po dne hrnca.
  5. Hovädzie mäso vložte späť do hrnca a pridajte vývar, víno, worcester, nakrájanú mrkvu, petržlen, tymián, bobkový list a zeler a dobre premiešajte.
  6. Prikryte a varte, kým mäso nie je mäkké (v pomalom hrnci približne 8 hodín).
  7. Roštenku vyberte z hrnca a prikryte, aby zostala teplá.
  8. Omáčku ešte varte na stredne nízkej teplote, kým nezhustne, asi 10 minút.
  9. Časť mrkvy a cibule môžete odobrať, rozmixovať a pridať na zahustenie omáčky.
  10. Pečené mäso nakrájajte na plátky, prelejte omáčkou a podávajte.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang