Jablkový koláč s teplou jablkovou náplňou so škoricou a dokonale chrumkavou mrveničkou – tento recept je veľmi jednoduchý na prípravu.
Ingrediencie
Jablková náplň:
- 1 kg jablká
- 1 lyžica hladkej múky
- 1/2 šálky cukru
- 2 lyžice citrónovej šťavy (alebo vody)
- 1/2 lyžičky mletej škorice
Mrvenička:
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1 šálka hladkej alebo celozrnnej múky
- 1 šálka hnedého cukru
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- 125 g masla, rozpusteného
- štipka soli
Na servírovanie:
- vanilková zmrzlina
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Jablká ošúpeme a nakrájame na 1,5 cm kocky.
- Jablká vložte do misy. Posypeme múkou, cukrom a škoricou a zalejeme citrónovou šťavou. Premiešajte a potom rovnomerne rozložte do zapekacej misy.
- Prísady na mrveničku dajte do misy. Miešajte, kým sa nevytvoria hrudky ako mokrý piesok. Rozotrite na jablká a v prípade potreby rozdrvte prstami, aby ste získali drobivú konzistenciu.
- Pečieme 30 až 40 minút alebo dozlatista. Vyberieme, voľne prikryjeme fóliou a pred podávaním necháme 10 minút odstáť (jablkový sirup mierne zhustne).
- Podávajte teplé s vanilkovou zmrzlinou.