Hlavné jedláRecepty

Recept na kohúta na víne

Obľúbený francúzsky recept plný vôní byliniek, s ktorým zožnete úspech pri každom sviatočnom obede.

Ingrediencie

  • 24 až 30 kusov nakladaných malých cibuliek
  • 4 kuracie stehná alebo 1 (5 až 7 kg) kurča nakrájané na porcie
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 1/4 až 1/2 šálky múky
  • 2 lyžice vody
  • 150 g slaniny
  • 250 g šampiňónov, nakrájaných na štvrtiny
  • 1 lyžica masla
  • 2 fľaše červeného vína
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na štvrtiny
  • 2 stonky zeleru, nakrájané na štvrtiny
  • 2 stredne veľké mrkvy, nakrájané na štvrtiny
  • 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 6 až 8 vetvičiek čerstvého tymianu
  • 1 bobkový list
  • 2 šálky kuracieho vývaru alebo bujónu

Postup

  1. Priveďte do varu 2 až 3 šálky vody a na 1 minútu do nej vhoďte cibuľky. Vyberte ich z hrnca a odložte bokom.
  2. Kuracie mäso zo všetkých strán posypte soľou a mletým čiernym korením. Obaľte kúsky v múke.
  3. Do veľkej panvice na strednom ohni pridajte 2 polievkové lyžice vody spolu so slaninou. Prikryte a varte, kým sa voda nevyparí, a potom pokračujte vo varení, kým kocky slaniny nezískajú zlatohnedú farbu a nie sú chrumkavé, približne 8 až 10 minút. Slaninu vyberte z panvice a odložte bokom.
  4. Na tej istej panvici na zvyšnom tuku smažte cibuľky posypané soľou a korením, kým nezhnednú, približne 8 až 10 minút. Cibuľky vyberte z panvice a odložte.
  5. Potom opečte kuracie kúsky z každej strany dozlatista, v prípade potreby po častiach, aby sa panvica nepreplnila. Kuracie mäso preložte do pekáča.
  6. Do tej istej panvice pridajte huby, v prípade potreby pridajte 1 lyžicu masla a restujte, kým nepustia tekutinu, približne 5 minút. Cibuľu, huby a slaninu skladujte v chladničke, kým nebudú pripravené na použitie.
  7. Odlejte zvyšný tuk a panvicu zalejte približne 1 šálkou vína. Toto víno nalejte do pekáča spolu s kuracím vývarom, paradajkovým pretlakom, cibuľou nakrájanou na štvrtiny, mrkvou, zelerom, cesnakom, tymianom a bobkovým listom.
  8. Pridajte všetko zvyšné víno. Prikryte a dajte do chladničky na noc.
  9. Na druhý deň predhrejte rúru na 160 °C. Vložte kurča do rúry a pečte 2 až 2,5 hodiny, alebo kým kurča nezmäkne. Udržiavajte veľmi mierny ohrev a občas premiešajte.
  10. Keď je kurča hotové, vyberte ho do nádoby, prikryte a vložte do rúry, aby sa udržalo teplé. Omáčku sceďte v cedníku a odstráňte mrkvu, cibuľu, zeler, tymian, cesnak a bobkový list.
  11. Omáčku vráťte do hrnca, dajte na stredný oheň a zredukujte ju na 1/3. V závislosti od toho, s akým množstvom tekutiny ste začali, by to malo trvať 20 až 45 minút.
  12. Keď omáčka zhustne, pridajte cibuľky, huby a slaninu a varte ďalších 15 minút alebo kým sa omáčka neprehreje.
  13. Ochutnajte a v prípade potreby dochuťte, stiahnite z ohňa, pridajte kuracie mäso a podávajte.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang