Hlavné jedláRecepty

Domáce makaróny so syrom – recept

Tieto jednoduché zapekané makaróny so syrom podávajte s grilovaným mäsom alebo so šalátom ako bezmäsitú večeru.

Ingrediencie

  • 250 g nevarených makarónov (alebo iných cestovín)
  • ¼ šálky masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 2 a ½ šálky mlieka alebo viac podľa potreby
  • 2 šálky rozdrobeného syra čedar
  • ½ šálky jemne nastrúhaného parmezánu
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti (voliteľné)

Na posýpku:

  • 2 lyžice masla
  • ½ šálky suchej strúhanky
  • 1 štipka mletej papriky
  • štipka soli

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C. Vymastite nádobu na pečenie.
  2. Priveďte do varu mierne osolenú vodu. Pridajte makaróny a za občasného miešania varte, kým nie sú takmer al dente, približne 8 minút a dovaria sa v rúre. Scedíme a preložíme do pripravenej zapekacej misy.
  3. Kým sa makaróny varia, rozpustite 1/4 šálky masla na panvici na miernom ohni. Primiešajte múku a miešajte, kým zmes nezíska podobu pasty a nezíska svetlo zlatohnedú farbu, 3 až 5 minút.
  4. Do múčnej zmesi postupne zašľahajte 2 a 1/2 šálky mlieka a priveďte do varu. Vmiešajte rozdrobený čedar a najemno nastrúhaný parmezán a dochuťte soľou a korením.
  5. Varte a miešajte na miernom ohni, kým sa syr nerozpustí a omáčka nezhustne, 3 až 5 minút, pričom v prípade potreby pridajte až 1/2 šálky mlieka. Syrovú omáčku nalejte na makaróny a miešajte, kým sa dobre nespojí.
  6. Na panvici na miernom ohni rozpustite 2 lyžice masla. Pridajte strúhanku, varte a miešajte, kým sa dobre obalí a zhnedne. Rozotrite strúhanku na makaróny a syr a posypte paprikou.
  7. Pečte v predhriatej rúre, kým poleva nie je zlatohnedá a makaróny so syrom nebublú, približne 30 minút.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang