Hlavné jedláRecepty

Recept na mäsové guľky

Mäsové guľky sú veľmi univerzálny recept, ktorý môžete variovať na mnoho spôsobov. Chutné sú so zemiakmi ale aj s rôznymi omáčkami.

Suroviny

  • 1 lyžice extra panenského olivového oleja, plus 60 ml
  • hladká múka na posypanie
  • soľ a mleté čierne korenie
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • štipka muškátového orieška
  • 1/8 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletej rasce
  • 1/4 lyžičky mletého koriandra
  • 1 lyžička čerstvého oregana
  • 1 vajce
  • 450 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa
  • 50 g na kocky nakrájaného jednodňového chleba namočeného v mlieku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 60 g strúhanej cibule
  • mätové lístky

Postup

  1. Na panvici rozohrejte 1 lyžice olivového oleja.
  2. Nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak opečte, kým nezmäknú, ale nezhnednú. Nechajte vychladnúť a preložte do veľkej misy na miešanie.
  3. Z chleba vytlačte prebytočné mlieko a dajte ho do misy. Pridajte hovädzie mäso, primiešajte vajce, cibuľu a cesnak, koreniny a formujte rukami guľky.
  4. Vo veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte zvyšných 60 ml oleja.
  5. Mäsové guľky poprášte múkou a plytko ich opečte dozlatista. Preneste ich na papierové utierky, aby sa osušili.

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang