
Mäsové guľky sú veľmi univerzálny recept, ktorý môžete variovať na mnoho spôsobov. Chutné sú so zemiakmi ale aj s rôznymi omáčkami.
Suroviny
- 1 lyžice extra panenského olivového oleja, plus 60 ml
- hladká múka na posypanie
- soľ a mleté čierne korenie
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- štipka muškátového orieška
- 1/8 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletej rasce
- 1/4 lyžičky mletého koriandra
- 1 lyžička čerstvého oregana
- 1 vajce
- 450 g mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa
- 50 g na kocky nakrájaného jednodňového chleba namočeného v mlieku
- 1 strúčik cesnaku
- 60 g strúhanej cibule
- mätové lístky
Postup
- Na panvici rozohrejte 1 lyžice olivového oleja.
- Nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak opečte, kým nezmäknú, ale nezhnednú. Nechajte vychladnúť a preložte do veľkej misy na miešanie.
- Z chleba vytlačte prebytočné mlieko a dajte ho do misy. Pridajte hovädzie mäso, primiešajte vajce, cibuľu a cesnak, koreniny a formujte rukami guľky.
- Vo veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte zvyšných 60 ml oleja.
- Mäsové guľky poprášte múkou a plytko ich opečte dozlatista. Preneste ich na papierové utierky, aby sa osušili.