Recepty

Panettone – recept

Do nádoby s mliekom pridajte kavasnice. Po 5 minútach premiešajte, aby sa kvasnice rozpustili. Vo veľkej mise zmiešajte múku a soľ. V strede urobte jamku a vlejte do nej rozpustené kvasnice.

Drevenou varechou primiešajte toľko múky, aby ste vytvorili riedke cestíčko. Prikryte utierkou a nechajte 20 min. kysnúť. Premiešajte múku zo strán misy a vytvorte pevnejšie cesto.

Preložte cesto na zľahka pomúčenú plochu a mieste, kým nie je hladké a krehké. Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť asi 1 hodinu.

Potom ho zrazte a nechajte 10 minút prikryté odpočívať. S maslom vymastite okrúhlu koláčovú formu s priemerom 20 cm a hlbokú 20 cm. Okraje vyložte mastným papierom.

Do cesta vmieste 100 gr. zmäknutého masla, žĺtky, cukor, citrusovú kôru, hrozienka, muškátový oriešok, kôru z citrusov a vanilkový extrakt. Mieste 5 minút.

Cesto vytvarujte do okrúhleho bochníka, vložte do formy a v strede urobte nožom znak v tvare X. Prikryte utierkou a nechajte ešte cca 2 hodiny kysnúť.

Napokon cesto pokryte glazúrou zo žĺtka a vody. Pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 45 minút. Vyklopte z formy a nechajte vychladnúť. Na záver môžete vianočný koláč Panettone posypať cukrom.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang