Slovenská klasika, ktorá nikdy nesklame a zaručene zasýti.
Ingrediencie
Na cesto:
- 3 šálky múky
- štipka soli
- 1/2 šálky teplého mlieka
- 1 lyžica rozpusteného masla
- 1/2 až 3/4 šálky teplej vody
- pažítka na ozdobu, nepovinné
Na náplň:
- 5 stredne veľkých zemiakov
- 150g syra, nastrúhaného
- 1/2 až 1 cibuľa, podľa chuti
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica masla (na orestovanie cibule)
- štipka soli a korenia
- 1/4 šálky slaniny, voliteľne
Postup
Cesto:
- Zmiešajte múku a soľ a vysypte na rovný povrch. V strede múky urobte jamku a potom do nej pridajte mlieko a 1 lyžicu rozpusteného masla.
- Mlieko a maslo začnite vmiešavať do múky, kým sa nevytvorí cesto. Podľa potreby pridajte vodu.
- Cesto hnetieme 10-15 minút, kým sa nevytvorí guľa.
- Guľu cesta prikryte miskou alebo fóliou. Nechajte asi pol hodiny odpočívať.
Náplň:
- Kým cesto odpočíva, ošúpte a nakrájajte zemiaky na približne centimetrové kúsky. Zalejte ich vodou a priveďte do varu. Nechajte variť, kým nezmäknú. Tento proces trvá približne 20 minút.
- Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na jemno.
- Zmes cibule a cesnaku restujte na 1 lyžičke masla asi 5 minút, kým cibuľa mierne nespriehľadnie a nezačne hnednúť.
- Zemiaky sceďte a roztlačte, pričom si v prípade potreby nechajte asi 1/4 šálky vody zo zemiakov na zriedenie (na zriedenie zemiakov môžete použiť aj mlieko alebo obyčajnú vodu).
- Do zemiakov vmiešajte syr, cibuľu a cesnak, soľ a korenie a slaninu. V prípade potreby pridajte zemiakovú vodu alebo mlieko na zriedenie zemiakovej kaše.
Príprava pirohov:
- Cesto rozdeľte na 2 alebo 3 časti, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Ďalšie kusy nechajte počas práce zakryté.
- Cesto rozvaľkajte na tenko a vykrajujte kolieska pomocou formičky na sušienky alebo pohára.
Do stredu dajte asi čajovú lyžičku zemiakovej plnky. - Jednu stranu kruhu cesta navlhčite vodou, aby sa lepšie uzavrelo, a preložte pirohy na polovicu.
Pomocou vidličky utesnite okraje. - Do vriacej osolenej vody vložte približne 8 pirohov naraz. Nechajte ich vyplávať na povrch a potom ich varte ešte jednu minútu. Nechajte odkvapkať.
- Smažte na masle dozlatista. Pri podávaní ozdobte pažítkou.