Hlavné jedláRecepty

Pirohy so syrovou-zemiakovou náplňou – recept

Slovenská klasika, ktorá nikdy nesklame a zaručene zasýti.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 3 šálky múky
  • štipka soli
  • 1/2 šálky teplého mlieka
  • 1 lyžica rozpusteného masla
  • 1/2 až 3/4 šálky teplej vody
  • pažítka na ozdobu, nepovinné

Na náplň:

  • 5 stredne veľkých zemiakov
  • 150g syra, nastrúhaného
  • 1/2 až 1 cibuľa, podľa chuti
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica masla (na orestovanie cibule)
  • štipka soli a korenia
  • 1/4 šálky slaniny, voliteľne

Postup

Cesto:

  1. Zmiešajte múku a soľ a vysypte na rovný povrch. V strede múky urobte jamku a potom do nej pridajte mlieko a 1 lyžicu rozpusteného masla.
  2. Mlieko a maslo začnite vmiešavať do múky, kým sa nevytvorí cesto. Podľa potreby pridajte vodu.
  3. Cesto hnetieme 10-15 minút, kým sa nevytvorí guľa.
  4. Guľu cesta prikryte miskou alebo fóliou. Nechajte asi pol hodiny odpočívať.

Náplň:

  1. Kým cesto odpočíva, ošúpte a nakrájajte zemiaky na približne centimetrové kúsky. Zalejte ich vodou a priveďte do varu. Nechajte variť, kým nezmäknú. Tento proces trvá približne 20 minút.
  2. Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na jemno.
  3. Zmes cibule a cesnaku restujte na 1 lyžičke masla asi 5 minút, kým cibuľa mierne nespriehľadnie a nezačne hnednúť.
  4. Zemiaky sceďte a roztlačte, pričom si v prípade potreby nechajte asi 1/4 šálky vody zo zemiakov na zriedenie (na zriedenie zemiakov môžete použiť aj mlieko alebo obyčajnú vodu).
  5. Do zemiakov vmiešajte syr, cibuľu a cesnak, soľ a korenie a slaninu. V prípade potreby pridajte zemiakovú vodu alebo mlieko na zriedenie zemiakovej kaše.

Príprava pirohov:

  1. Cesto rozdeľte na 2 alebo 3 časti, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Ďalšie kusy nechajte počas práce zakryté.
  2. Cesto rozvaľkajte na tenko a vykrajujte kolieska pomocou formičky na sušienky alebo pohára.
    Do stredu dajte asi čajovú lyžičku zemiakovej plnky.
  3. Jednu stranu kruhu cesta navlhčite vodou, aby sa lepšie uzavrelo, a preložte pirohy na polovicu.
    Pomocou vidličky utesnite okraje.
  4. Do vriacej osolenej vody vložte približne 8 pirohov naraz. Nechajte ich vyplávať na povrch a potom ich varte ešte jednu minútu. Nechajte odkvapkať.
  5. Smažte na masle dozlatista. Pri podávaní ozdobte pažítkou.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang