Hlavné jedláRecepty

Recept na steak so smotanovou omáčkou s korením

Steaková klasika. Táto korenistá smotanová omáčka so šťavnatým steakom tvorí dokonalú kombináciu. A pripravíte ju len zo 4 ingrediencií.

Ingrediencie

Na steaky:

  • 2 kg mäsa na steaky
  • Soľ a korenie
  • 1 lyžica rastlinného oleja

Na omáčku:

  • 1/3 šálky brandy alebo koňaku
  • 3/4 šálky hovädzieho vývaru/bujónu
  • 1/2 šálky smotany
  • 2-3 lyžičky nahrubo podrveného celého čierneho korenia

Postup

  1. Vyberte steaky z chladničky 20 minút pred plánovanou prípravou.
  2. Korenie rozdrvte pomocou valčeka alebo mažiara.
  3. Tesne pred varením obe strany steaku bohato posypte soľou a čiernym korením.
  4. Olej zohrejte na panvici na vysokej teplote, kým nezačne dymiť.
  5. Pridajte steaky a pečte z prvej strany 2 minúty, potom otočte a pečte druhú stranu 2 minúty (pre medium rare). Vyberte z panvice.
  6. Do tej istej panvice pridajte brandy alebo koňak a nechajte rýchlo podusiť, kým neprestane byť cítiť alkoholový zápach (približne 1 minútu).
  7. Pridáme vývar, privedieme k varu a necháme vrieť 2 až 3 minúty alebo kým sa nezredukuje na polovicu.
  8. Znížte teplotu na strednú. Pridáme smotanu a korenie, premiešame a potom dusíme 1 a 1/2 až 2 minúty, kým nezhustne (nenechajte rýchlo zovrieť).
  9. Ochutnajte omáčku, prípadne dochuťte.
  10. Položte steaky na zohriate servírovacie taniere. Polejte omáčkou a ihneď podávajte.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang