DezertyRecepty

Sušienky z ovsených vločiek a hrozienok – recept

Tieto sušienky s ovsenými hrozienkami sú ako tie od babičky! Sú vyrobené zo starých ovsených vločiek, hnedého cukru a množstva hrozienok.

Uskladnenie a zmrazenie sušienok

Po upečení uchovávajte sušienky v zakrytej nádobe na kuchynskej linke. Vydržia čerstvé niekoľko dní.

Cesto môžete pripraviť vopred a pred vyklopením a pečením ho môžete nechať v chladničke až 2 dni (zakryte ho fóliou). Jednotlivé koláčiky môžete vyklopiť na plech, zamraziť ich, potom ich preložiť do nádoby na skladovanie alebo do vrecka na mrazenie a zamraziť až na 3 mesiace.

Zmrazené guľôčky z cesta na sušienky sa môžu piecť zo zmrazeného cesta (nie je potrebné ich rozmrazovať), ale môžu si vyžadovať niekoľko minút pečenia navyše.

Ingrediencie

  • 250 g nesoleného masla, zmäknutého
  • 250 g hnedého cukru
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 350 g hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 250 g hrozienok
  • 125 g nasekaných vlašských orechov
  • 700 g ovsených vločiek

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C a pripravte plechy na sušienky. Vymastite 2 veľké plechy na sušienky alebo ich vyložte papierom.
  2. Zmiešajte maslo, cukor a vajcia: Vo veľkej miske vyšľahajte maslo do krémovej konzistencie. Pridajte hnedý a biely cukor a šľahajte, kým nie sú nadýchané, približne 3 minúty. Po jednom zašľahajte vajcia. Pridajte vanilkový extrakt.
  3. Pridajte suché prísady: V stredne veľkej miske zmiešajte múku, soľ, sódu bikarbónu, škoricu a muškátový oriešok. Suché prísady vmiešajte do zmesi masla a cukru. Vmiešajte hrozienka a orechy. Vmiešajte ovsené vločky.
  4. Vydlabte cesto: Na pripravené plechy na koláčiky naberajte cesto veľkými lyžicami, pričom medzi jednotlivými koláčikmi nechajte aspoň 2 cm odstup.
  5. Upečte sušienky: Pečieme, kým okraje koláčikov nezískajú zlatohnedú farbu, približne 10 až 12 minút. Ak pečiete 2 plechy naraz, v polovici pečenia ich na mriežkach vymeňte.
  6. Všimnite si, že sušienky sa budú zdať nedopečené a mierne sfarbené všade okrem okrajov. To nevadí, po vychladnutí stuhnú.
  7. Postup opakujte so zvyšným cestom na sušienky.
  8. Nechajte vychladnúť a uskladnite:
  9. Vychladnuté sušienky opatrne vyberte na mriežku. Nechajte úplne vychladnúť. Skladujte ich pevne zakryté pri izbovej teplote až 5 dní.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang