Hlavné jedláRecepty

Recept na švédske mäsové guľky

Toto je najlepší recept na švédske mäsové guľky. Mleté hovädzie a bravčové mäso ochuťte muškátovým orieškom a kardamónom a podávajte so smotanovou omáčkou. Mäsové guľky z Ikey tento recept nikdy neprekonajú.

Lepšie ako z IKEA

Ak máte radi švédske mäsové guľky v IKEA, pripravte sa, tieto sú stokrát lepšie! Sú úžasné na vaječných rezancoch ako hlavný chod alebo sa podávajú ako samostatné predjedlo so švédskou omáčkou na mäsové guľky.

Tajomstvo je v omáčke

Tieto malé mäsové guľky z hovädzieho a bravčového mäsa, ochutené muškátovým orieškom a kardamónom, sa najlepšie podávajú so švédskou omáčkou z mäsových guľôčok – bohatou omáčkou na báze rôsolu a hovädzieho vývaru, ochutenou kyslou smotanou a trochou brusnicového džemu.

Ako ich podávať?

Brusnicový džem sa tradične podáva so švédskymi mäsovými guľkami. Je to vynikajúci džem, ale je ťažké ho zohnať. Nebojte sa ho nahradiť džemom z červených ríbezlí alebo malinovým džemom. Džem môžete podávať buď bokom, alebo ho môžete vmiešať priamo do omáčky, čo sme urobili aj my.

Ingrediencie:

Mäsové guľky:

  • 3 plátky bieleho chleba bez kôrky, nakrájané na kocky
  • 60 ml mlieka
  • 4 lyžice masla
  • 1/2 veľkej bielej cibule, nastrúhanej veľkými otvormi na strúhadle
  • 1 veľké vajce
  • 340 g mletého hovädzieho mäsa
  • 220 g mletého bravčového mäsa
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky mletého kardamónu

Omáčka:

  • 3 lyžice masla
  • 3 lyžice múky
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 250 ml kyslej smotany
  • 2 lyžice brusnícového džemu
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Chlieb nakrájaný na kocky vložte do veľkej misy a zmiešajte s mliekom. Nechajte odstáť 5 až 10 minút. Keď chlieb nasiakne všetko mlieko, rozdrvte ho vidličkou alebo rukou.
  2. Na panvici na stredne silnom ohni rozpustite 1 lyžicu masla. Primiešajte nastrúhanú cibuľu a varte ju, kým nezmäkne, 3 až 4 minúty. Odstavte z ohňa a nechajte chvíľu vychladnúť.
  3. Vychladnutú cibuľu vmiešajte do mliečnej zmesi na chlieb. Pridajte vajce, mleté hovädzie a bravčové mäso, soľ, korenie, muškátový oriešok a kardamón. Všetko zmiešajte (čistými) rukami, kým sa dobre nespojí.
  4. Z hmoty vytvarujte rukami mäsové guľky a položte ich na tanier alebo plech. Z tohto receptu by malo vzniknúť asi 40 mäsových guľôčok. Upozorňujeme, že mäsové guľky budú trochu vlhké.
  5. Na veľkej panvici rozohrejte 3 lyžice masla na strednom ohni. Keď sa maslo rozpustí a spení, začnite do panvice pridávať mäsové guľky.
  6. Pracujte po častiach, aby ste panvicu nepreplnili, a pomaly opečte mäsové guľky zo všetkých strán. Na otáčanie použite drevenú lyžicu alebo kliešte. S mäsovými guľkami manipulujte opatrne, aby sa pri otáčaní nerozpadli.
  7. Keď sú mäsové guľky zo všetkých strán opečené a upečené, vyberte ich z panvice do misky. Mäsové guľky neskôr ohrejete v omáčke.
  8. Po vybratí mäsových guľôčok z panvice papierovou utierkou zotrite maslo a začiernené kúsky.
  9. Do panvice pridajte 3 lyžice čerstvého masla. Maslo zohrievajte na panvici na strednom ohni, kým sa nerozpustí a nezačne bublať.
  10. Pomaly zašľahajte 3 polievkové lyžice múky. Miešajte, kým nie je hladká. Pokračujte v miešaní a nechajte zmes múky variť niekoľko minút, až kým zápražka nezíska farbu.
  11. Keď sa zápražka rozvarí do krásneho svetlohnedého odtieňa, pomaly pridávajte vývar a miešajte.
  12. Vývar bude najprv prskať a zápražka sa môže zrážať, ale pridávajte ju pomaly a stále miešajte.
  13. Vmiešajte kyslú smotanu a džem: Odstavte panvicu z ohňa a vmiešajte kyslú smotanu. Ak pridávate želé, vmiešajte ho teraz alebo ho podávajte bokom. Ochutnajte a podľa chuti pridajte soľ a korenie.
  14. Vráťte mäsové guľky do panvice s omáčkou a varte ich niekoľko minút na miernom ohni, aby sa prehriali.
  15. Podávajte na zemiakovej kaši alebo vaječných rezancoch. Alebo podávajte jednotlivé švédske mäsové guľky namočené v omáčke ako predjedlo.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang