Recepty

Taký náš slovenský – šošovicový šalát s bryndzou

Šošovička, hrášok, fazuľa..
Kde ste boli tetka Zuzuľa?
Bola som ja po vodičku, idem variť šošovičku.

Musí to byť veselé žieňa, tá teta Zuzuľa, keď si takto pekne pospevuje pri varení šošovice 🙂 Nuže, nech aj nám je veselo pri príprave tohto skvelého, sýteho šošovicového šalátu, ktorý sa ohromne hodí aj ako „niečo pod zub na cesty“.

Potrebujeme:

  • 200 g hnedej alebo zelenej šošovice
  • 3 veľké červené kápie
  • 1 väčšiu červenú cibuľu
  • vetvičky rozmarínu a petržlenovej vňate
  • provensálske bylinky alebo inú bylikovú zmes podľa vašej chuti
  • za hrsť vlašských orechov
  • pribl. 6 sušených rajčín
  • 125 g bryndze
  • soľ, korenie

Na zálievku:

  • za veľkú hrsť petržlenovej vňate
  • šťavu z polovice citróna
  • olivový olej

V samostatnom hrnci varíme šošovicu cca 20 minút spolu s očistenou červenou cibuľou s vetvičkou rozmarínu , čerstvou petržlenovou vňaťou a provensálskymi bylinkami. Ak nemáte čerstvé bylinky, môžete použiť aj sušené. Po uvarení scedíme a vetvičky bylinky odstránime. Uvarenú cibuľu si nakrájame na kocky a primiešame ju naspäť do šosovice.

Umyjeme 3 červené papriky a dáme ich piecť do predhriatej trúby na papieri na pečenie na cca 30 minút, pri 200 stupňoch. Potom papriku dáme do mikroténového sáčku, kde ju necháme vychladnúť a potom ju ošúpeme z kože. Papriku zbavíme zrniek a nakrájame na menšie kúsky.  Tiež ju pridáme do šošovice.

Do šalátu pridáme nakrájané sušené rajčinky a na sucho opražené vlašské orechy, ktoré sme pražili asi minútku spolu so sušeným chilli.

Tajomstvo každého dobrého šalátu je dobrý dresing. Zobrali sme za riadnu hrsť petržlenovej vňate, pridali šťavu z polovice citróna a všetko zaliali primeraným množstvom olivového oleja. So easy. Dresing primiešame do šalátu a všetko spolu dobre premiešame.

Nakoniec šalát posypeme bryndzou et voilà – šalát je hotový.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang