Hlavné jedláRecepty

Recept na talianske Antipasto

Tieto mini špízy obsahujú všetko, čo nájdete na tradičnom tanieri antipasto. Tento recept obsahuje malú ochutnávku zo všetkého, čo má antipasto obsahovať.

Ingrediencie

Omáčka bocconcini:

  • jedno balenie mini guľôčok čerstvého syra mozzarella
  • 85 g červeného vína, šampanského alebo jablčného octu
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica nasekaných listov čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 2 strúčiky cesnaku

Špízy:

  • 24 drevených špízov
  • asi 3 celé červené papriky z konzervy
  • 1 kozerva marinovaných artičokových srdiečok
  • 1 stredne veľký zväzok čerstvej bazalky
  • kúsok syra Pecorino Romano (voliteľné)
  • 1 bageta
  • 1 plechovka vykôstkovaných olív Kalamata alebo zmiešaných gréckych olív, najlepšie marinovaných
  • 1 strapec cherry alebo hroznových paradajok, najlepšie viacfarebných
  • 24 plátkov rôznych druhov údenín, ako sú saláma, prosciutto, soppressata a mortadella
  • 2 lyžice balzamikovej glazúry alebo vyzretého balzamikového octu
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 lyžica nasekaných čerstvých petržlenových listov

Postup

  1. 1 nádoba mini mozzarella gulôčok sa nechá odkvapkať.
  2. Do stredne veľkej misy dajte červený vínny octot, extra panenský olivový olej, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, sušenú bazalku, sušené oregano, kuchynsu soľ a čierne korenie. Šľahajte, kým sa nespoja.
  3. Plochou stranou noža roztlačte 2 olúpané strúčiky cesnaku. Cesnak a mozzarellky pridajte do marinády a premiešajte. Prikryte a nechajte marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny alebo až cez noc.
  4. Nádobu s červenou pečenou paprikou scedíme a nakrájame pozdĺžne na široké pásiky. Scedíme 1 plechovku s nakrájanými artičokovými srdiečkami. Natrháme listy z veľkého zväzku čerstvej bazalky, aby ste mali približne 48 listov.
  5. Ak používate syr Pecorino Romano, nakrájajte ho na 12 kociek. Nakrájajte 1 bagetu.
  6. Zostavte špízy: 1 olivu bez kôstok, 1 kocku Pecorina, 1 lístok bazalky, 1 paradajku, 1 plátok údeného mäsa (pred navlečením raz alebo dvakrát preložte), 1 štvrtinu artičokového srdca, 1 plátok červenej papriky (pred navlečením raz alebo dvakrát preložte), 1 lístok bazalky, 1 olivu, 1 mozzarellu a 1 kus chleba. Položte na servírovací tanier.
  7. Pokvapkajte 2 lyžicami balzamikovej polevy a 1 lyžicou extra panenského olivového oleja. Posypte soľou, čerstvo mletým čiernym korením a 1 lyžicou nasekaných lístkov čerstvej petržlenovej vňate.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang