Potrebné prísady:
Cesto:
- 250ml tmavého piva,
- 250g masla,
- 75g kakaa,
- 400g práškového cukru,
- 140ml kyslej smotany,
- 2 vajcia,
- 1 ČL vanilkovej arómy,
- 275g polohrubej múky,
- 2 a 1/2 ČL sódy bikarbony,
- maslo a múku na vymazanie formy.
Krém:
- 375g neochuteného krémového syra Philadelphia,
- 160g práškového cukru,
- 200ml smotany na šľahanie.
Postup prípravy:
Cesto: Do rajnice nalejeme pivo a pridáme na kocky pokrájané maslo. Na ohni zahrejeme tak, aby sa maslo rozpustilo. Pridáme kakao, cukor a vymiešame. V mise rozmiešame kyslú smotanu, vanilkovú arómu a vajcia.
Prilejeme k pivovej hmote, pridáme múku zmiešanú so sódou bikarbonou a dobre vyšľaháme. Tortovú formu (o priemere 26cm) vymažeme maslom a vysypeme múkou, vylejeme do nej cesto a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180°C.
Pečieme asi 20-25 minút, potom teplotu znížime na 160°C a dopekáme ďalších asi 30 minút. Keď korpus vyberieme z rúry, ešte skontrolujeme, či je stred korpusu na dotyk pevný a necháme vychladnúť.