DezertyRecepty

Recept na úžasný vaječný likér

V tomto recepte na domáci vaječný likér sú žĺtky kvôli bezpečnosti tepelne upravené a množstvo rumu môžete upraviť podľa chuti alebo ho úplne vynechať, aby si túto sviatočnú pochúťku mohla vychutnať celá rodina.

Ingrediencie

  • 4 šálky mlieka
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 5 celých klinčekov
  • 2 a ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 12 veľkých žĺtkov
  • 1 a ½ šálky bieleho cukru
  • 4 šálky smotany
  • 2 a ½ šálky rumu (voliteľné)
  • ½ lyžičky mletého muškátového orieška

Postup

  1. V hrnci na najnižšom stupni ohrevu zmiešajte mlieko, škoricu, 1/2 čajovej lyžičky vanilky a klinčeky; miešajte a zahrievajte 5 minút. Zvýšte teplotu na strednú a pomaly priveďte do varu. Odstavte z ohňa.
  2. Vo veľkej mise vyšľahajte žĺtky do svetložltej farby. Pridajte cukor a šľahajte, kým nie sú svetlé a nadýchané.
  3. Do žĺtkovej zmesi nalejte časť horúcej mliečnej zmesi a rýchlo šľahajte, aby sa vajcia nezrazili. Pokračujte v pridávaní horúceho mlieka a šľahajte, kým sa všetko mlieko nezmieša.
  4. Zmes nalejte späť do hrnca a za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým nezhustne, približne 3 minúty a nedovoľte, aby zmes zovrela.
  5. Preceďte, aby ste odstránili klinčeky, a nechajte vychladnúť asi 1 hodinu.
  6. Vmiešajte smotanu, rum, zvyšné 2 lyžičky vanilky a muškátový oriešok. Pred podávaním dajte do chladničky na 8 hodín až noc.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang