ReceptyVegan/Vegetarian

Recept na vajcia so sójovou omáčkou

Najlepšie na varených vajíčkach so sójovou omáčkou je, že sa dajú podávať na tisíc rôznych spôsobov: na raňajky, obed, večeru alebo ako desiata.

Ingrediencie

  • 1 šálka vody
  • 1/2 šálky sójovej omáčky
  • 1 lyžica cukru
  • 6 lyžíc mirinu (sladké japonské ryžové víno)
  • 2 roztlačené strúčiky cesnaku
  • 1/2 cm kúsok neolúpaného zázvoru, roztlačený
  • 6 veľkých vajec, studených priamo z chladničky
  • Ľad na chladenie vajec

Postup

Príprava marinády:

  1. Do malého hrnca pridajte vodu, sójovú omáčku, cukor, mirin, cesnak a zázvor a na stredne silnom ohni priveďte do varu. Znížte teplotu na stredne nízku, aby sa udržiavala na miernom ohni.
  2. Raz alebo dvakrát pomiešajte na 3 až 5 minút, kým sa cukor nerozpustí a marináda sa mierne nezredukuje.
  3. Marinádu prelejte do žiaruvzdornej nádoby s tesne priliehajúcim vekom a dostatočne širokej, aby sa do nej zmestilo 6 vajec v jednej vrstve. Marinádu odstavte, aby vychladla.

Príprava vajec:

  1. Kým sa marináda varí, na stredne veľký hrniec nasaďte parný košík a naplňte ho takým množstvom vody, aby dosahovalo dno parného košíka. Prikryte hrniec a priveďte ho do varu na stredne silnom ohni.
  2. Pomocou dierkovanej lyžice opatrne vložte vajcia do parného koša v jednej vrstve. Prikryte hrniec a varte vajcia v pare na stredne silnom ohni 6 až 7 minút.
  3. Ak chcete mať krémový, takmer tekutý žĺtok, varte 6 minút. Po 7 minútach získate o niečo tuhší, ale stále džemovitý žĺtok. Čas neodhadujte, používajte časovač.
  4. Ak nemáte parný košík: V stredne veľkom hrnci priveďte vodu do varu na stredne silnom ohni. Vody by malo byť toľko, aby boli vajcia úplne ponorené. Hneď ako začne vrieť, opatrne pridajte vajcia a varte 7 minút.
  5. Kým sa vajcia varia, pripravte si ľadový kúpeľ. Stredne veľkú misu naplňte veľkým množstvom ľadu a studenej vody a postavte ju vedľa sporáka.
  6. Keď sú vajcia uvarené, lyžicou ich okamžite preložte do ľadového kúpeľa, aby sa úplne ochladili.
  7. Po jednom vajci poklepte zadnou stranou lyžice, aby ste rozbili škrupinu. Vajíčko olúpte od širokého spodného konca. Tam sa nachádza priehlbina so vzduchovou kapsou, ktorá uľahčuje lúpanie.
  8. Ponorte vajcia do ľadového kúpeľa, aby ste opláchli všetky prilepené škrupiny. Ošúpané vajcia položte na papierovú utierku a osušte ich.

Marinovanie:

  1. Vajíčka vložte do marinády, prikryte a uložte do chladničky na najmenej 4 a najviac na 24 hodín. Vajíčka sa v marináde stanú slanšími, preto ich nenechávajte v marináde dlhšie.
  2. Zvyšky by sa mali vybrať z marinády a uchovávať v nádobe s tesne priliehajúcim vekom.

TIP: Marinádu nevyhadzujte – je vynikajúca na ryži. V chladničke vydrží až 4 dni.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang