PolievkyRecepty

Recept na dokonalú zemiakovú polievku

Táto zemiaková polievka si vyžaduje trochu námahy, ale stojí to za to. Túto polievku zvyčajne podávame ako špeciálnu pochúťku, pretože sa neodporúča ľuďom, ktorí počítajú kalórie.

Ingrediencie

  • 500 g slaniny, nakrájanej na kúsky
  • 2 stonky zeleru nakrájané na kocky
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 3 strúčiky cesnaku, roztlačené
  • 8 zemiakov, ošúpaných a nakrájaných na kocky
  • 4 šálky kuracieho vývaru alebo toľko, aby pokryl zemiaky
  • 3 lyžice masla
  • 1/4 šálky hladkej múky
  • 1 šálka plnotučnej smotany
  • 1 lyžička sušeného estragónu
  • 3 lyžičky nasekaného čerstvého koriandra
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Slaninu vložte do panvice a na stredne silnom ohni ju za občasného otáčania opekajte 5 až 10 minút, kým rovnomerne nezhnedne.
  2. Kúsky slaniny osušte na papierových obrúskoch. Okrem 1/4 šálky slaninového tuku nechajte odkvapkať.
  3. Zeler a cibuľu varte vo výpeku zo slaniny, kým cibuľa nezmäkne a nie je priesvitná, približne 5 minút.
  4. Vmiešajte cesnak a pokračujte vo varení 1 až 2 minúty.
  5. Pridajte zemiaky nakrájané na kocky a premiešajte. Smažte 3 až 4 minúty.
  6. Do panvice vráťte slaninu a pridajte toľko kuracieho vývaru, aby boli zemiaky len zakryté.
  7. Prikryte a varte, kým zemiaky nezmäknú, 15 až 20 minút.
  8. Medzitým rozpustite maslo na samostatnej panvici na strednom ohni. Vmiešajte múku. Za stáleho miešania varte 1 až 2 minúty.
  9. Vmiešajte plnotučnú smotanu, estragón a koriander.
  10. Smotanovú zmes priveďte do varu a za stáleho miešania varte, kým nezhustne, približne 5 minút.
  11. Smotanovú zmes pridajte do zemiakovej zmesi, premiešajte.
  12. Asi 1/2 polievky prelejte do mixéra a rozmixujte na pyré.
  13. Vráťte ju do hrnca.
  14. Podľa chuti upravte korenie.

Kategorie:

Polievky | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang