
Hoci zemiaky pripravujeme väčšinou na slano, skúste pre zmenu tento pečený sladký zemiakový nákyp s pekanovou posýpkou.
Suroviny
Na nákyp
- 4 šálky ošúpaných sladkých zemiakov nakrájaných na kocky
- 2 veľké vajcia
- ½ šálky bieleho cukru
- ½ šálky mlieka
- 4 lyžice zmäknutého masla
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- ½ lyžičky soli
Na posýpka
- ½ šálky hnedého cukru
- ⅓ šálky hladkej múky
- 3 lyžice zmäknutého masla
- ½ šálky nasekaných pekanových orechov
Postup
- Predhrejte rúru na 165 °C.
- Vložte nakrájané sladké zemiaky do hrnca a zalejte ich vodou. Varte, kým nezmäknú, 10 až 15 minút. Sceďte a preložte do veľkej misy.
- Scedené sladké zemiaky roztlačte vidličkou. Pridajte vajcia; premiešajte, kým sa dobre nespoja. Pridajte cukor, mlieko, maslo, vanilku a soľ a vymiešajte do hladka.
- Preneste do pekáča s rozmermi 23×33 cm.
- Pripravte posýpku. V stredne veľkej miske zmiešajte hnedý cukor a múku. Vmiešajte maslo. Zmes by mala byť hrubá. Na záver vmiešajte pekanové orechy a posypte ňou zemiakovú zmes.
- Pečte v predhriatej rúre, kým posýpka ľahko nezhnedne, približne 30 minút.