Hlavné jedláRecepty

Recept na zemiakový nákyp

Hoci zemiaky pripravujeme väčšinou na slano, skúste pre zmenu tento pečený sladký zemiakový nákyp s pekanovou posýpkou.

Suroviny

Na nákyp

  • 4 šálky ošúpaných sladkých zemiakov nakrájaných na kocky
  • 2 veľké vajcia
  • ½ šálky bieleho cukru
  • ½ šálky mlieka
  • 4 lyžice zmäknutého masla
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky soli

Na posýpka

  • ½ šálky hnedého cukru
  • ⅓ šálky hladkej múky
  • 3 lyžice zmäknutého masla
  • ½ šálky nasekaných pekanových orechov

Postup

  1. Predhrejte rúru na 165 °C.
  2. Vložte nakrájané sladké zemiaky do hrnca a zalejte ich vodou. Varte, kým nezmäknú, 10 až 15 minút. Sceďte a preložte do veľkej misy.
  3. Scedené sladké zemiaky roztlačte vidličkou. Pridajte vajcia; premiešajte, kým sa dobre nespoja. Pridajte cukor, mlieko, maslo, vanilku a soľ a vymiešajte do hladka.
  4. Preneste do pekáča s rozmermi 23×33 cm.
  5. Pripravte posýpku. V stredne veľkej miske zmiešajte hnedý cukor a múku. Vmiešajte maslo. Zmes by mala byť hrubá. Na záver vmiešajte pekanové orechy a posypte ňou zemiakovú zmes.
  6. Pečte v predhriatej rúre, kým posýpka ľahko nezhnedne, približne 30 minút.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang