Hlavné jedláRecepty

Recept zemiaky au Gratin

Krémová syrová omáčka a jemné zemiaky v tomto klasickom francúzskom jedle spolu vytvárajú lahodný návykový zážitok. Gratinované zemiaky sa výborne sa hodia k pečenému mäsu.

Ingrediencie

  • 4 stredne veľké zemiaky nakrájané na tenké plátky
  • 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná na kolieska
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 3 lyžice masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 2 šálky mlieka
  • 1 a ½ šálky rozdrobeného syra čedar

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C. Vymažte maslom zapekaciu misu.
  2. Na dno pripravenej zapekacej misy navrstvite 1/2 zemiakov a ochuťte soľou a korením. Navrch poukladajte plátky cibule a potom zvyšné zemiaky. Opäť ich dochuťte soľou a korením.
  3. V hrnci rozpustite maslo na miernom ohni. Postupne zašľahávajte múku a soľ a za stáleho šľahania varte približne 1 minútu.
  4. Postupne pridávajte mlieko, približne po 1/4 šálky, a po každom pridaní ho dobre rozšľahajte, aby sa spojilo a postupné pridávanie a šľahanie mlieka pomôže zabrániť vzniku hrudiek v omáčke.
  5. Za stáleho šľahania varte, kým zmes nezhustne, 3 až 5 minút. Do zmesi naraz vmiešajte syr a pokračujte v miešaní, kým sa nerozpustí, 30 až 60 sekúnd. Syrovú omáčku nalejte na zemiaky a misu prikryte alobalom.
  6. Pečte v predhriatej rúre, kým zemiaky nezmäknú a omáčka nebude bublinkovať, približne 1 a 1/2 hodiny.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang