Živánsky závin – recept

Suroviny

  • 400g zadného hovädzieho mäsa
  • 60g údenej slaniny
  • 60g tuku
  • 120g cibule
  • 20g paradajkového pretlaku
  • 80g zeleru
  • 80g mrkvy
  • 40g hladkej múky
  • 1 vajce
  • mleté čierne korenie
  • voda alebo vývar
  • soľ.

Postup

Mäso omyjeme, osušíme, rozkrojíme na plát, osolíme a okoreníme. Očistenú mrkvu a zeler pokrájame na hrubšom strúhadle, slaninu na rezance a všetko premiešame s rozšľahaným vajcom. Touto zmesou naplníme mäso, ktoré zvinieme, spevníme špáradlami a na rozohriatom tuku zo všetkých strán opečieme.

Opečené mäso vyberieme. Cibuľu pokrájame na drobné kúsky, opražíme ju na tom istom tuku, v ktorom sme opiekli mäso, pridáme paradajkový pretlak a popražíme. Zalejeme vodou , prípadne vývarom, vložíme opečené mäso, zakryjeme pokrývkou a udusíme do mäkka, pričom občasne polievame vlastnou šťavou.

Ak je mäso mäkké, tak ho zo šťavy vyberieme a pokrájame na porcie. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou a popražíme. Zalejeme vývarom, poriadne povaríme a precedíme. Živánsky závin podávame podliaty šťavou so zemiakovou kašou a rôznymi zeleninovými šalátmi.