Suroviny
- 400 g zadného hovädzieho mäsa
- 60 g údenej slaniny
- 60 g tuku
- 120 g cibule
- 20 g paradajkového pretlaku
- 80 g zeleru
- 80 g mrkvy
- 40 g hladkej múky
- 1 vajce
- mleté čierne korenie
- voda alebo vývar
- soľ
Postup
Mäso omyjeme, osušíme, rozkrojíme na plát, osolíme a okoreníme. Očistenú mrkvu a zeler pokrájame na hrubšom strúhadle, slaninu na rezance a všetko premiešame s rozšľahaným vajcom. Touto zmesou naplníme mäso, ktoré zvinieme, spevníme špáradlami a na rozohriatom tuku zo všetkých strán opečieme.
Opečené mäso vyberieme. Cibuľu pokrájame na drobné kúsky, opražíme ju na tom istom tuku, v ktorom sme opiekli mäso, pridáme paradajkový pretlak a popražíme. Zalejeme vodou , prípadne vývarom, vložíme opečené mäso, zakryjeme pokrývkou a udusíme do mäkka, pričom občasne polievame vlastnou šťavou.
Ak je mäso mäkké, tak ho zo šťavy vyberieme a pokrájame na porcie. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou a popražíme. Zalejeme vývarom, poriadne povaríme a precedíme. Živánsky závin podávame podliaty šťavou so zemiakovou kašou a rôznymi zeleninovými šalátmi.