Recepty

Vianočka z domácej pekárne – recept

vianočka

Vianočka patrí medzi najtradičnejšie a najobľúbenejšie sviatočné pečivá v slovenskej i českej kuchyni. Jej jemné, nadýchané cesto prepletené do bohatého vrkoča, posypané mandľami a cukrom, predstavuje symbol pohody, rodinnej atmosféry a remeselného umenia. V súčasnosti si ju však môžeme pripraviť aj bez námahy v domácej pekárni – a to s výborným výsledkom.


Obsah článku


Vďaka moderným pekárňam už nie je potrebné cesto zdĺhavo miesením spracovávať ručne ani sledovať správne kysnutie. V tomto recepte prinášame osvedčený postup, ako pripraviť chutnú, vláčnu a krásne voňavú vianočku v pohodlí domova, bez zbytočných komplikácií.

Ako si pripraviť vianočku z domácej pekárne?

Suroviny na cesto:
7 PL rozpusteného masla alebo margarínu
5 PL rastlinného oleja
1 celé vajce
200 ml vlažného mlieka
5 PL kryštálového cukru
½ ČL soli
nastrúhaná citrónová kôra (z chemicky neošetreného citróna)
420 g polohrubej múky
50 g celozrnnej pšeničnej múky
½ kocky čerstvého droždia alebo 1½ ČL sušeného droždia

Voliteľné prísady:
hrozienka
nasekané vlašské orechy
plátky mandlí
kúsky horkej alebo mliečnej čokolády

Postup

1. Pripravíme cesto:
Do nádoby domácej pekárne najskôr nalejeme všetky tekuté suroviny – vlažné mlieko, olej, rozpustené maslo a vajce. Potom pridáme cukor, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru, múky a na vrch nasypeme droždie. Ak používame sušené droždie, necháme ho navrchu múky bez premiešania.

2. Spustíme program:
Na pekárni nastavíme program vhodný na sladké pečivo (napríklad „Sladký“, s hmotnosťou 750 g a stredným stupňom prepečenia). Program spustíme a necháme pekáreň pracovať.

3. Pridáme ďalšie prísady:
Ak má naša pekáreň funkciu pridávania prísad počas miesenia, nasypeme do nej hrozienka, orechy alebo čokoládu v správnom čase. Ak takúto funkciu nemáme, pridáme tieto ingrediencie hneď na začiatku spolu so zvyškom surovín.

4. Dopečieme a podávame:
Po skončení programu vyberieme vianočku z pekárne a necháme ju niekoľko minút vychladnúť. Potom ju opatrne vyklopíme a necháme úplne vychladnúť na mriežke. Vianočku môžeme podávať len tak samotnú, s maslom, džemom alebo ako sladké sviatočné raňajky.

Tipy na zdobenie

  • Pred pečením môžeme vrch vianočky potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať plátkami mandlí alebo kryštálovým cukrom, aby vytvorila jemne chrumkavú a zlatistú kôrku.
  • Po upečení môžeme posypať práškovým cukrom pre klasický sviatočný vzhľad.
  • Pre extra luxusný dotyk môžeme navrch pridať citrónovú polevu alebo čokoládový preliv.

Ako skladovať vianočku

  • Čerstvá vianočka vydrží mäkká 2–3 dni pri izbovej teplote, zabalená v utierke alebo v plastovej nádobe, aby nevyschla.
  • Ak ju chceme uchovať dlhšie, môžeme ju zamraziť – ideálne nakrájanú na plátky, zabalenú v alobale alebo potravinovej fólii. V mrazničke vydrží až 2 mesiace. Pred konzumáciou ju necháme prirodzene rozmraziť alebo ohrejeme v rúre či toustovači.

Alternatívy a úpravy receptu

  • Bezlaktózová verzia: Namiesto klasického mlieka použijeme rastlinné (napr. mandľové, sójové alebo ovsené), maslo nahradíme bezlaktózovým alebo rastlinným tukom.
  • Zdravšia verzia: Časť cukru môžeme nahradiť medom alebo brezovým cukrom, časť múky nahradiť špaldovou či ovsenou.
  • Vegánska alternatíva: Vajce nahradíme rozmixovaným banánom alebo ľanovým vajíčkom (1 PL mletého ľanu + 3 PL vody).

Porovnanie spôsobov pečenia vianočky

Spôsob pečeniaVýhodyNevýhodyOdporúčaný typ vianočky
Domáca pekáreňAutomatizovaný proces, minimálna námaha, ideálne na menšie pečivoMenší objem, obmedzené tvarovanie a zdobenieJednoduchá sladká vianočka so surovinami zmiešanými vopred
Klasická rúraMaximálna kontrola nad tvarom, veľkosťou, zdobením a prepečenímVyžaduje viac práce – miesenie, kysnutie, kontrola pečeniaTradičná veľká vianočka, zapletená ručne
RemoskaEnergeticky úsporná, kompaktná, ideálna na chalupu alebo malý bytMenší objem, dlhší čas pečeniaMenšia domáca vianočka bez zložitých dekorácií
Teplovzdušná fritézaRýchle pečenie, vhodné na mini verzie alebo malé porcieObmedzený priestor, nie je určená na klasické kysnuté cestoMini vianočky alebo vianočkové muffiny

Ak nemáme čas alebo nechceme pracovať s cestom ručne, domáca pekáreň je ideálnou voľbou – stačí vložiť suroviny a o ostatné sa postará stroj. Ak však túžime po tradičnom vzhľade, zapletaní a veľkolepej prezentácii, oplatí sa zvoliť pečenie v klasickej rúre, kde máme plnú kontrolu nad tvarom a prepečením.

Najčastejšie chyby pri pečení vianočky v pekárni a ako im predísť

  • Cesto sa nezdvihlo – mohla byť studená voda alebo staré droždie.
  • Vianočka je suchá – skúsiť pridať lyžicu tuku navyše (maslo alebo olej).
  • Vrstvenie plnky nefunguje – orechy alebo čokoládu premiešať v múke pred pridaním.
  • Nerovnomerné prepečenie – odporúča sa skontrolovať program a nastaviť stredné alebo tmavé opečenie podľa potreby.

Tipy na obmeny receptu

VariantaPrísady/ÚpravaChuťový profil
Čokoládová vianočkaPridať kúsky tmavej čokoládySladká, hutnejšia
S orechmi alebo mandľamiVlašské orechy, mandle – celé aj mletéVoňavá, chrumkavá
So sušeným ovocímHrozienka, brusnice, kandizované ovocieTradičná, mierne kyselkavá
Špaldová alebo celozrnná verziaVymeniť časť múky za špaldovú/celozrnnúVýživnejšia, hutnejšia
Vegánska vianočkaNahradiť vajce a mlieko rastlinnými verziamiMäkká, jemne oriešková

Odporúčania na servírovanie a skladovanie

  • Podávame: ešte mierne teplú s maslom, džemom alebo s medom.
  • Na sviatočný stôl: dozdobiť práškovým cukrom alebo potrieť medovým sirupom.
  • Skladovanie: vianočku zabaľ do bavlneného obrúska alebo do potravinovej fólie – vydrží vláčna až 3 dni. Môžeme ju aj zamraziť – najlepšie nakrájanú na plátky.

Časový harmonogram pečenia pre začiatočníkov

  • 08:00 – Pripravíme si suroviny a vložíme do pekárne.
  • 08:10 – Spustíme program „sladký chlieb“.
  • 10:10 – Vianočka je upečená, necháme ju 10 minút postáť.
  • 10:20 – Vyklopíme, necháme vychladnúť a servírujeme.

Tradícia vianočky na Slovensku

V minulosti sa vianočka piekla len raz do roka – na Štedrý deň. Symbolizuje hojnosť, zdravie a šťastie do nového roka. Niekde sa do vianočky zapletá aj minca pre šťastie (podobne ako v koláčoch na Troch kráľov). Obľúbená je aj žemľovka z vianočky, takže ak sa čerstvé pečivo nezje, dá sa využiť na prípravu tejto sladkej dobroty.

Kategorie:

Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang