Recepty

Guľky zo sušeného ovocia – recept

Guľky zo sušeného ovocia patria medzi zdravé maškrty, ktoré sa pripravujú bez tepelnej úpravy. Raw guličky sú obľúbené vďaka jednoduchej príprave, výživnému zloženiu a prirodzene sladkej chuti, ktorú zabezpečuje ovocie samotné. Tento dezert sa môže servírovať ako rýchla desiata, energetická pochúťka po fyzickej aktivite alebo ako zdravšia náhrada bežných sladkostí.


Obsah článku


Recept na guľky zo sušeného ovocia

Pri príprave sa využíva široká paleta sušeného ovocia, orechov a semienok, čo umožňuje prispôsobiť recept podľa chuti alebo aktuálnych zásob v domácnosti. Raw guličky sa tešia veľkej popularite vďaka jednoduchej príprave, dlhej trvanlivosti a veľkej chuti. Sú plné vitamínov a energie, ktorú potrebujú deti aj dospelí.

Ingrediencie:

  • 400 g sušené jablká
  • 100 g sušené slivky
  • 100 g sušené hrušky
  • 1 ČL kakao
  • 1 ČL maslo
  • 2 ČL džem
  • 2 ČL rum
  • 2 ČL káva
  • 1 balíček vanilkového cukru

Na obaľovanie:

  • 100 g mleté orechy
  • 100 g sušené maliny
  • 100 g sušený kokos
  • 100 g kakao

Postup:

  • Sušené jablká, slivky a hrušky sa vložia do misy a zalejú sa teplou vodou. Nechajú sa stáť približne 15 minút, aby zmäkli. Potom sa voda zleje a ovocie sa nechá odkvapkať.
  • Zmäknuté ovocie sa presunie do kuchynského robota alebo mixéra. Pridá sa kakao, maslo, džem, rum, káva a vanilkový cukor. Všetko sa mixuje, kým nevznikne hustá, lepivá a homogénna hmota.
  • Z pripraveného cesta sa rukami formujú guľky s priemerom približne 2-3 cm. Pre jednoduchšie tvarovanie sa môžu ruky navlhčiť vodou.
  • Guľky sa rozdelia na štyri časti a každá časť sa obalí v inom posype – mletých orechoch, sušených malinách, strúhanom kokose alebo kakau.
  • Hotové guľky sa uložia do uzatvárateľnej nádoby a nechajú sa v chladničke stuhnúť aspoň 1 hodinu. Skladovať sa môžu až 7 dní.

Nutričné hodnoty na 1 guľku (orientačne)

  • Energia: 69,6 kcal
  • Bielkoviny: 1,17 g
  • Sacharidy: 11,56 g
  • Tuky: 3,04 g
  • Vláknina: 2,83 g

Hodnoty sa môžu mierne líšiť podľa konkrétnych značiek použitých surovín a presnej veľkosti guliek.

Raw guličky sa tešia veľkej popularite vďaka jednoduchej príprave, dlhej trvanlivosti a veľkej chuti.

Raw guličky z datlí

Existuje množstvo variantov receptu na guličky zo sušeného ovocia, pričom obľúbenou zložkou sú datle v kombinácii s hrozienkami.

Ingrediencie:

  • 200 g sušených datlí bez kôstok
  • 100 g sušených marhúľ
  • 50 g hrozienok
  • 100 g vlašských orechov alebo mandlí
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžica medu alebo agávového sirupu (podľa chuti)
  • Strúhaný kokos alebo mleté orechy na obalenie

Postup:

  1. Sušené ovocie sa vloží do misy a zaleje teplou vodou na približne 10 minút, aby zmäklo. Následne sa voda zleje.
  2. Ovocie sa vloží do kuchynského robota, pridajú sa orechy a kakao. Zmes sa mixuje, kým nevznikne hustá a lepivá hmota.
  3. Pre zvýraznenie sladkosti sa pridá med alebo agávový sirup. Množstvo sa prispôsobí individuálnym preferenciám.
  4. Zo zmesi sa rukami formujú malé guľky s priemerom približne 2-3 cm.
  5. Guľky sa obalia v strúhanom kokose, mletých orechoch alebo v sezamových semienkach.
  6. Raw guľky sa majú ešte aspoň hodinu nechať vytuhnúť v chladničke. Skladovať sa môžu až týždeň.

Nutričné hodnoty na 1 guľku (orientačne)

  • Energia: približne 85 kcal
  • Bielkoviny: 1,8 g
  • Sacharidy: 10,8 g
  • Tuky: 4 g
  • Vláknina: 2,1 g

Uvedené hodnoty závisia od presného zloženia a použitých surovín. V prípade, že sa pridajú napríklad pistácie či kešu orechy, obsah tukov sa mierne zvýši, no zároveň sa doplnia dôležité minerály.

Existuje množstvo variantov receptu na guličky zo sušeného ovocia, pričom obľúbenou zložkou sú datle v kombinácii s hrozienkami.

Pistáciovo-datľové guľky

Pistáciovo-datľové guľky ponúkajú spojenie prirodzenej sladkosti datlí s jemne slaným tónom pistácií. Tento dezert je bohatý na zdravé tuky, vlákninu a minerály. Chuť sa zvýrazní jemným kakaovým prachom alebo mletými pistáciami, v ktorých sa guľky obaľujú.

Ingrediencie:

  • 200 g sušených datlí
  • 100 g pistácií (nelúpaných, nesolených)
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • Štipka škorice

Postup:

Datle sa zbavia kôstok a vložia do mixéra spolu s pistáciami. Pridá sa kakao, kokosový olej a škorica. Všetko sa mixuje, kým nevznikne hustá lepivá zmes. Formujú sa malé guľky, ktoré sa obalia v mletých pistáciách alebo kakau. Skladujú sa v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.

Nutričné hodnoty na 1 guľku (orientačne)

  • Energia: 51,3 kcal
  • Bielkoviny: 1,09 g
  • Sacharidy: 7,42 g
  • Tuky: 2,5 g
  • Vláknina: 1,25 g

Kokosovo-mandľové guľky

Kokosovo-mandľové guľky patria medzi najjemnejšie nepečené dezerty. Ich sladká chuť je doplnená mandľovým nádychom a jemnou arómou vanilky. Vďaka jednoduchému postupu sú pripravené za pár minút a pôsobia veľmi elegantne aj na slávnostnom stole.

Ingrediencie:

  • 200 g strúhaného kokosu
  • 100 g mletých mandlí
  • 150 g kondenzovaného mlieka
  • 2 lyžice medu
  • 50 g bielej čokolády (roztopenej)
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Postup:

Strúhaný kokos sa zmieša s mletými mandľami. Pridá sa kondenzované mlieko, med, roztopená biela čokoláda a vanilkový extrakt. Zmes sa dôkladne premieša, kým nevznikne tvarovateľná hmota. Rukami sa formujú guľky s priemerom približne 2-3 cm a obaľujú sa v kokose. Pred podávaním sa nechajú v chladničke stuhnúť minimálne 1 hodinu.

Nutričné hodnoty na 1 guľku (orientačne)

  • Energia: 110,2 kcal
  • Bielkoviny: 1,99 g
  • Sacharidy: 8,21 g
  • Tuky: 8,32 g
  • Vláknina: 1,81 g
Kokosovo-mandľové guľky patria medzi najjemnejšie nepečené dezerty.

Mrkvovo-orechové guľky

Mrkvovo-orechové guľky sú výborným spôsobom, ako využiť čerstvú mrkvu v sladkom a zdravom dezerte. Kombinácia orechov, ovsených vločiek a škorice vytvára harmonickú chuť, ktorú dopĺňa jemná kokosová vrstva. Tento recept je vhodný aj pre tých, ktorí hľadajú alternatívu bez pridaného cukru.

Ingrediencie:

  • 200 g jemne nastrúhanej mrkvy
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 100 g ovsených vločiek
  • 80 g medu
  • 50 g strúhaného kokosu + na obaľovanie
  • 1 ČL škorice

Postup:

Mrkva sa nastrúha najemno a zmieša sa s mletými orechmi, vločkami, medom, kokosom a škoricou. Zo zmesi sa tvarujú guľky, ktoré sa obaľujú v kokose. Pre lepšiu konzistenciu sa môžu na 30 minút uložiť do chladničky pred tvarovaním. Hotové guľky sa nechajú stuhnúť aspoň 1 hodinu.

Nutričné hodnoty na 1 guľku (orientačne)

  • Energia: 67,8 kcal
  • Bielkoviny: 1,36 g
  • Sacharidy: 7,23 g
  • Tuky: 4,18 g
  • Vláknina: 1,29 g

Arašidovo-ovsené guľky

Arašidovo-ovsené guľky sú rýchlou a energetickou pochúťkou vhodnou na desiatu či po cvičení. Spojenie arašidového masla, ovsených vločiek a kúskov horkej čokolády vytvára lahodnú kombináciu chuti aj výživy. Vďaka svojej jednoduchosti sa tento recept radí medzi najobľúbenejšie zdravé sladkosti.

Ingrediencie:

  • 150 g jemných ovsených vločiek
  • 100 g arašidového masla
  • 80 g medu
  • 50 g horkej čokolády (nasekanej)
  • Štipka soli

Postup:

Vločky sa zmiešajú s arašidovým maslom, medom, nasekanou čokoládou a soľou. Zo zmesi sa formujú guľky, ktoré sa môžu obaľovať v kakau alebo mletých orechoch. Skladujú sa v chladničke a spotrebujú do 5 dní.

Nutričné hodnoty na 1 guľku (orientačne)

  • Energia: 66,9 kcal
  • Bielkoviny: 1,90 g
  • Sacharidy: 8,72 g
  • Tuky: 3,01 g
  • Vláknina: 0,99 g
Arašidovo-ovsené guľky sú rýchlou a energetickou pochúťkou vhodnou na desiatu či po cvičení.

Čokoládovo-čerešňové guľky

Tento recept spája jemnú horkosť kvalitnej čokolády so sladkokyslou chuťou sušených čerešní. Výsledkom sú guľky s bohatou arómou, ktoré sa rozplývajú na jazyku a zároveň sú vhodné ako príjemná desiata.

Ingrediencie:

  • 150 g sušené čerešne
  • 100 g mleté mandle
  • 80 g horká čokoláda (min. 70 %)
  • 50 g med
  • 20 g kakaový prášok
  • 10 g kokosový olej
  • Na obaľovanie: 30 g kakao alebo strúhaná čokoláda

Postup:

Sušené čerešne sa zalejú horúcou vodou a nechajú sa zmäknúť približne 10 minút. Potom sa scedia a osuší sa z nich prebytočná voda. Čokoláda sa rozpustí vo vodnom kúpeli spolu s kokosovým olejom. Následne sa čerešne vložia do kuchynského robota, pridajú sa mleté mandle, med, kakaový prášok a rozpustená čokoláda s olejom.

Všetko sa rozmixuje na hustú hmotu. Rukami sa vytvarujú guľky s priemerom približne 2-3 cm, ktoré sa obaľujú v kakau alebo strúhanej čokoláde. Uchovávajú sa v uzatvárateľnej nádobe v chladničke, kde vydržia až 7 dní.

Nutričné hodnoty na 1 guľku (orientačne)

  • Energia: 73,8 kcal
  • Bielkoviny: 1,44 g
  • Sacharidy: 8,97 g
  • Tuky: 3,71 g
  • Vláknina: 1,31 g

Tipy na vylepšenie receptu

  • Pridanie super potravín: Do zmesi sa môže zamiešať chia semienka, konopné semienka alebo prášok z mladého jačmeňa.
  • Ochutenie korením: Výraznejšiu chuť zabezpečí mletá škorica, kardamóm alebo štipka muškátového orieška.
  • Obalenie v kakaovom prášku: Pre intenzívnejší čokoládový tón sa guľky obalia v nesladenom kakau.
  • Kombinácia rôznych orechov: Namiesto jedného druhu sa použije zmes mandlí, lieskovcov a kešu, čím sa dosiahne komplexnejšia chuť.
  • Použitie sušených sliviek: Dodajú jemnú kyselkavú chuť a prirodzenú vláčnosť.
Výraznejšiu chuť zabezpečí mletá škorica, kardamóm alebo štipka muškátového orieška.

Možnosti servírovania

Guľky sa môžu podávať ako samostatná pochúťka, príloha k šálke kávy alebo čaju, či ako súčasť darčekového balíčka s domácimi sladkosťami. Pri slávnostnej príležitosti sa môžu aranžovať do papierových košíčkov a servírovať na dekoratívnom podnose.

Skladovanie a trvanlivosť

Aby sa zachovala čerstvosť a chuť, odporúča sa skladovať guľky v chladničke v uzavretej nádobe. V prípade potreby dlhšieho uskladnenia sa môžu zamraziť, pričom po rozmrazení si zachovajú svoju štruktúru aj chuť.

Guľky zo sušeného ovocia predstavujú rýchlu, zdravú a chutnú alternatívu ku klasickým sladkostiam. Ich príprava si nevyžaduje špeciálne kuchynské vybavenie ani náročné postupy. Variabilita surovín umožňuje neobmedzené kombinácie chutí a nutričných profilov, pričom základ zostáva vždy prirodzený a plný živín. Tento recept spája jednoduchosť, výživovú hodnotu a potešenie z domácej výroby.

Kategorie:

Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang