Jablkový koláč so šľahačkou – recept

Potrebné prísady:

Cesto:

  • 3 vajcia,
  • 150g práškového cukru,
  • 200ml mlieka,
  • 150ml oleja,
  • 300g polohrubej múky,
  • 4 ČL prášku do pečiva,
  • 2 PL kakaa.

Jablková plnka:

  • 800 – 900 g strúhaných jabĺk,
  • 300ml vody,
  • 2 vanilkové pudingy v prášku,
  • 1 vanilínový cukor,
  • 2 – 3 PL kryštálového cukru (podľa chuti).

Šľahačka:

  • 600ml smotany na šľahanie,
  • 2 vanilínové cukry,
  • 2 stužovače na šľahačku.

Postup prípravy:

Cesto: Celé vajcia s práškovým cukrom vyšľaháme do peny a postupne pridávame olej, mlieko, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakao. Vymiešame hladké cesto, ktoré vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie.

Vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme 20 – 30 minút. Necháme vychladnúť.Jablková plnka: Jablká očistíme, nahrubo nastrúhame a dáme do hrnca. Do 300 ml vody vsypeme vanilkové pudingy, vanilínový a kryštálový cukor, dobre rozmiešame a vlejeme do hrnca k jablkám.

Za stáleho miešania privedieme do varu a povaríme asi 5 minút, kým hmota nezhustne. Odstavíme a ešte teplú rovnomerne roztrieme na vychladnutý korpus a necháme stuhnúť.

Šľahačka: Smotanu, vanilínové cukry a stužovače vyšľaháme dotuha a rovnomerne roztrieme na stuhnuté jablká. Hotový koláč dáme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí koláč pokrájame a posypeme čokoládovou ryžou alebo strúhanou čokoládou.

Publikované
Kategorizované ako Recepty