Recepty

Jablkový koláč so šľahačkou – recept

Potrebné prísady:

Cesto:

  • 3 vajcia
  • 150 g práškového cukru
  • 200 ml mlieka
  • 150 ml oleja
  • 300 g polohrubej múky
  • 4 ČL prášku do pečiva
  • 2 PL kakaa

Jablková plnka:

  • 800 – 900 g strúhaných jabĺk
  • 300ml vody
  • 2 vanilkové pudingy v prášku
  • 1 vanilínový cukor
  • 2 – 3 PL kryštálového cukru (podľa chuti)

Šľahačka:

  • 600 ml smotany na šľahanie
  • 2 vanilínové cukry
  • 2 stužovače na šľahačku

Postup prípravy:

Cesto: Celé vajcia s práškovým cukrom vyšľaháme do peny a postupne pridávame olej, mlieko, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakao. Vymiešame hladké cesto, ktoré vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie.

Vložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme 20 – 30 minút. Necháme vychladnúť.Jablková plnka: Jablká očistíme, nahrubo nastrúhame a dáme do hrnca. Do 300 ml vody vsypeme vanilkové pudingy, vanilínový a kryštálový cukor, dobre rozmiešame a vlejeme do hrnca k jablkám.

Za stáleho miešania privedieme do varu a povaríme asi 5 minút, kým hmota nezhustne. Odstavíme a ešte teplú rovnomerne roztrieme na vychladnutý korpus a necháme stuhnúť.

Šľahačka: Smotanu, vanilínové cukry a stužovače vyšľaháme dotuha a rovnomerne roztrieme na stuhnuté jablká. Hotový koláč dáme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí koláč pokrájame a posypeme čokoládovou ryžou alebo strúhanou čokoládou.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang