Každá mamička by vedela veľa rozprávať o tom, koľko času trávi v kuchyni. Vymýšľať stále nové a nové chutné jedlá si vyžaduje množstvo dôvtipu a nápaditosti. My Vám dávame k dispozícii pár zaujímavých receptov.
Vajcová polievka
- 3 lyžice oleja,
- 1 menšia cibuľka,
- 3 lyžice krupice,
- 1 kopcovitá lyžica ovsených vločiek,
- 1 vajce,
- 1 l vody,
- 1 lyžička Soľčanky,
- petržlenová vňať.
Postup: V hrnci na oleji speníme cibuľku, pridáme krupicu a ovsené vločky. Mierne dozlatista orestujeme. Do hrnca rozklepneme vajce a za stáleho miešania vlievame vriacu vodu. Pridáme Soľčanku , prípadne bujón bez konzervačných látok a petržlenovú vňať. Povaríme 5 minút.
Polievka z hlávkového šalátu
- 2 hlávky šalátu,
- 500 ml mlieka ,
- 100 ml kyslá smotana,
- 1 zemiak,
- 1 menšia cibuľa,
- 2 bobkové listy,
- 1 polievková lyžica slnečnicového oleja,
- petržlenová vňať,
- muškátový oriešok.
Postup: Do hrnca vlejeme mlieko rozhabarkované s kyslou smotanou, pridáme očistený a na kocky pokrájaný zemiak, bobkový list a varíme pokiaľ bude zemiak mäkký. Na panvici opražíme pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, štipku muškátového orieška a pridáme do polievky.
Vmiešame nadrobno pokrájaný hlávkový šalát, na miernom ohni chvíľku povaríme. Rozmixujeme a podávame.
Syrová polievka
- 1 menšia cibuľka,
- 2 polievkové lyžice Ramy,
- 1 čajová lyžička hladkej múky,
- 3 šampiňóny,
- 200 g eidam,
- 1 tavený syr,
- majorán,
- soľ,
- bazalka,
- oregano,
- 500 ml mlieka,
- pár kúskov brokolice.
Postup: Na tuku opražíme cibuľku s očistenými a pokrájanými šampiňónmi. Pridáme hladkú múku, opražíme, zalejeme mliekom a pridáme nasekané bylinky. Pridáme brokolicu rozobratú na ružičky a povaríme do mäkka. Primiešame tavený syr a do odstavenej polievky vsypeme postrúhaný eidam. Ochutíme soľou.
Polievka z cvikly
2 cvikly, ½ citróna, 1 l vody, 5 zemiakov, 1 čajová lyžička oleja, soľ, rasca
Postup: Umytú, očistenú cviklu odšťavíme na odšťavovači. Odstredenú dužinu povaríme v osolenej vode s rascou asi 15 minút. Dužinu precedíme a do vývaru pridáme osobitne uvarené na kocky pokrájané zemiaky, surovú odšťavenú šťavu a olej.
Tekvicová polievka
- 1 cibuľka,
- 2 šálky zeleninového vývaru,
- 1a ½ šálky uvarenej a rozmixovanej tekvice,
- 1 polievková lyžica oleja,
- oregano,
- tekvicové jadrá.
Postup: Na oleji speníme pokrájanú cibuľku, podlejeme zeleninovým vývarom a podusíme. K udusenej cibuli pridáme zvyšok zeleninového vývaru, oregano, uvarenú, rozmixovanú tekvicu, soľ a dovaríme. Podávame s tekvicovými jadrami opraženými na panvici.