Netradičné polievky – recepty

Každá mamička by vedela veľa rozprávať o tom, koľko času trávi v kuchyni. Vymýšľať stále nové a nové chutné jedlá si vyžaduje množstvo dôvtipu a nápaditosti. My Vám dávame k dispozícii pár zaujímavých receptov.

Vajcová polievka

  • 3 lyžice oleja,
  • 1 menšia cibuľka,
  • 3 lyžice krupice,
  • 1 kopcovitá lyžica ovsených vločiek,
  • 1 vajce,
  • 1 l vody,
  • 1 lyžička Soľčanky,
  • petržlenová vňať.

Postup: V hrnci na oleji speníme cibuľku, pridáme krupicu a ovsené vločky. Mierne dozlatista orestujeme. Do hrnca rozklepneme vajce a za stáleho miešania vlievame vriacu vodu. Pridáme Soľčanku , prípadne bujón bez konzervačných látok a petržlenovú vňať. Povaríme 5 minút.

Polievka z hlávkového šalátu

  • 2 hlávky šalátu,
  • 500 ml mlieka ,
  • 100 ml kyslá smotana,
  • 1 zemiak,
  • 1 menšia cibuľa,
  • 2 bobkové listy,
  • 1 polievková lyžica slnečnicového oleja,
  • petržlenová vňať,
  • muškátový oriešok.

Postup: Do hrnca vlejeme mlieko rozhabarkované s kyslou smotanou, pridáme očistený a na kocky pokrájaný zemiak, bobkový list a varíme pokiaľ bude zemiak mäkký. Na panvici opražíme pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, štipku muškátového orieška a pridáme do polievky.

Vmiešame nadrobno pokrájaný hlávkový šalát, na miernom ohni chvíľku povaríme. Rozmixujeme a podávame.

Syrová polievka

  • 1 menšia cibuľka,
  • 2 polievkové lyžice Ramy,
  • 1 čajová lyžička hladkej múky,
  • 3 šampiňóny,
  • 200 g eidam,
  • 1 tavený syr,
  • majorán,
  • soľ,
  • bazalka,
  • oregano,
  • 500 ml mlieka,
  • pár kúskov brokolice.

Postup: Na tuku opražíme cibuľku s očistenými a pokrájanými šampiňónmi. Pridáme hladkú múku, opražíme, zalejeme mliekom a pridáme nasekané bylinky. Pridáme brokolicu rozobratú na ružičky a povaríme do mäkka. Primiešame tavený syr a do odstavenej polievky vsypeme postrúhaný eidam. Ochutíme soľou.

Polievka z cvikly

2 cvikly, ½ citróna, 1 l vody, 5 zemiakov, 1 čajová lyžička oleja, soľ, rasca

Postup: Umytú, očistenú cviklu odšťavíme na odšťavovači. Odstredenú dužinu povaríme v osolenej vode s rascou asi 15 minút. Dužinu precedíme a do vývaru pridáme osobitne uvarené na kocky pokrájané zemiaky, surovú odšťavenú šťavu a olej.

Tekvicová polievka

  • 1 cibuľka,
  • 2 šálky zeleninového vývaru,
  • 1a ½ šálky uvarenej a rozmixovanej tekvice,
  • 1 polievková lyžica oleja,
  • oregano,
  • tekvicové jadrá.

Postup: Na oleji speníme pokrájanú cibuľku, podlejeme zeleninovým vývarom a podusíme. K udusenej cibuli pridáme zvyšok zeleninového vývaru, oregano, uvarenú, rozmixovanú tekvicu, soľ a dovaríme. Podávame s tekvicovými jadrami opraženými na panvici.