Suroviny
- 3-4 uvarené zemiaky
 - 1 vajíčko
 - hrubá múka
 - soľ
 - 20 dg masla
 - 3 PL strúhanky
 - 2 PL kryštálového cukru
 - voda
 
Postup
Zemiaky nastrúhame na jemno. Pridáme do nich vajíčko a štipku soli. Po lyžiciach pridávame hrubú múku a cesto rukou vypracúvame, kým nemá konzistenciu, ktorá sa nelepí na ruku. Na vymúčenú dosku uložíme cesto a vytvoríme z neho šúľok dlhý asi 40 cm.
Krájame ho asi na centimetrové plátky a z každého plátku urobíme malý šúľanec. Vo veľkom hrnci dáme zovrieť vodu. Potom do nej dáme variť šúľance. Uvarené šúľance spoznáme podľa toho, že vyplávajú hore.
V ďalšom hrnci si rozpustíme maslo a opražíme na ňom cukor so strúhankou. Do tejto zmesi zľahka zamiešame uvarené a scedené šúľance.
Publikované: 09. 08. 2023, Aktualizované: 10. 10. 2024