Šuľky so strúhankou – recept

Suroviny

  • 3-4 uvarené zemiaky
  • 1 vajíčko
  • hrubá múka
  • soľ
  • 20dg masla
  • 3PL strúhanky
  • 2PL kryštálového cukru
  • voda.

Postup

Zemiaky nastrúhame na jemno. Pridáme do nich vajíčko a štipku soli. Po lyžiciach pridávame hrubú múku a cesto rukou vypracúvame, kým nemá konzistenciu, ktorá sa nelepí na ruku. Na vymúčenú dosku uložíme cesto a vytvoríme z neho šúľok dlhý asi 40 cm.

Krájame ho asi na centimetrové plátky a z každého plátku urobíme malý šúľanec. Vo veľkom hrnci dáme zovrieť vodu. Potom do nej dáme variť šúľance. Uvarené šúľance spoznáme podľa toho, že vyplávajú hore.

V ďalšom hrnci si rozpustíme maslo a opražíme na ňom cukor so strúhankou. Do tejto zmesi zľahka zamiešame uvarené a scedené šúľance.