Hlavné jedláRecepty

Recept na čerstvé Huevos Rancheros

Huevos rancheros sú vynikajúcim vegetariánskym jedlom. Ide o typické raňajky podávané na mexických farmách, ktoré obsahujú kukuričné tortilly a vyprážané vajcia s množstvom zohriatej salsy.

Suroviny

Na šalát Pico de gallo

  • 2 stredne zrelé paradajky
  • ¼ šálky nadrobno nakrájanej bielej cibule
  • ¼ šálky nasekaného čerstvého koriandra
  • 2 lyžice limetkovej šťavy
  • ¼ lyžičky jemnozrnnej morskej soli

Na smažené fazuľe

  • 2 lyžičky extra panenského olivového oleja
  • ¼ šálky nadrobno nakrájanej bielej cibule
  • ¼ lyžičky jemnozrnnej morskej soli
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 plechovka čiernej fazule alebo fazule pinto
  • ¼ šálky vody
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • ½ lyžičky limetkovej šťavy

Ostatné suroviny

  • 1 a ½ šálky červenej salsy
  • 4 lyžičky extra panenského olivového oleja
  • 4 vajcia
  • 4 kukuričné tortilly
  • ½ šálky rozdrobeného syra Monterey Jack (nepovinné)
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • voliteľné prílohy: rozdrvený syr Cotija alebo feta, plátky avokáda, nasekaný koriander alebo štipľavú omáčku

Postup

  1. Príprava pico de gallo: V stredne veľkej miske zmiešajte paradajky, cibuľu, koriander, limetkovú šťavu a soľ. Premiešajte, aby sa spojili, a potom misku odložte na neskôr.
  2. V malej panvici na strednom ohni zohrejte olivový olej, kým sa nezačne trblietať. Pridajte cibuľu a soľ. Za občasného miešania varte, kým cibuľa nezmäkne a nezpriehľadnie, približne 3 až 6 minút.
  3. Pridajte rascu a za stáleho miešania varte asi 30 sekúnd. Prilejte scedenú fazuľu a vodu. Premiešajte, prikryte a varte 5 minút.
  4. Znížte teplotu na minimum a pomocou chrbta vidličky roztlačte aspoň polovicu fazule.
  5. Fazuľu varte odkrytú a často miešajte ešte 2 až 3 minúty, kým nezhustne.
  6. Odstavte hrniec z ohňa a vmiešajte korenie a limetkovú šťavu. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte viac soli, korenia alebo limetkovej šťavy.
  7. Ak sa vám fazuľa zdá suchá, pridajte veľmi malú kvapku vody a premiešajte. Prikryte, kým nebudete pripravení na podávanie.
  8. Medzitým zohrejte salsu. Salsu nalejte do stredne veľkej panvice na miernom ohni. Salsu za občasného miešania priveďte do varu a potom znížte teplotu na minimum, kým ju nebudete môcť podávať.
  9. Na malej panvici na strednom ohni zohrejte každú tortillu zvlášť a podľa potreby ju otočte. Na každú tortillu rozotrite zmes čiernych fazúľ a každú tortillu položte na samostatný tanier.
  10. Ak používate syr Jack, posypte ním tortilly. Odložte bokom.
  11. Na tej istej panvici na strednom ohni nalejte 1 lyžičku olivového oleja a počkajte, kým sa nezačne trblietať. Opatrne rozklepnite vajce a vylejte ho na panvicu bez toho, aby ste rozbili žĺtok.
  12. Smažte vajce, pričom panvicu občas nadvihnite a naklonite, aby sa olej znovu rozdelil, kým sa bielok nezrazí a žĺtok nebude uvarený na požadovanú úroveň. Usmažené vajce položte na pripravenú tortillu a zopakujte to so zvyšnými vajcami.
  13. Na každý tanier dajte asi štvrtinu zohriatej salsy, pričom sa vyhnite žĺtkom.
  14. To isté urobte aj s pico de gallo pomocou lyžice alebo vidličky.
  15. Posypte čerstvo mletým čiernym korením a pridajte ďalšie prílohy podľa chuti.
  16. Okamžite podávajte. Ak nespotrebujete všetku fazuľu, zvyšky sa výborne hodia ako dip na tortillové čipsy.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang