
Hovädzie mäso Stroganov je klasické jedlo, ktoré sa pripravuje už po celé generácie. Hovädzí Stroganov je skvelým jedlom, ktoré môžete podávať, keď sa chystáte zabávať alebo na veľkú spoločenskú večeru. Je chutný, sýty a často sa dá pripraviť vopred, takže je to jedlo bez zbytočného stresu. V závislosti od preferencií ho možno podávať s rôznymi prílohami, ako sú varené zemiaky, ryža alebo zemiaková kaša.
Obsah článku
História jedla siaha do 19. storočia do Ruska, kde sa podávalo bohatej rodine Stroganovcov v meste Moskva. Predpokladá sa, že bol vytvorený na uspokojenie chutí syna rodiny, grófa Pavla Stroganova. Pôvodná verzia jedla sa pripravovala z hovädzieho mäsa, húb a cibule varených v kyslej smotane a podávaných na maslových rezancoch.
Ako si pripraviť hovädzí Stroganov?
Ingrediencie: 30 g sušených hríbov 1 lyžica slnečnicového oleja 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno 400 g šampiňónov, rozpolených 1 lyžica horčice 1 lyžička papriky 350 g hovädzieho mäsa nakrájaného na plátky 150 g kyslej smotany hrsť nasekanej petržlenovej vňate na ozdobu |
Postup
- Sušené huby vložíme do džbánu a zalejte 325 ml vriacej vody. Odstavíme na 10 minút, aby sa namočili.
- Medzitým na panvici rozohrejeme olej, pridáme cibuľu a 5 minút ju smažíme, kým nezmäkne. Pridáme huby a na silnom ohni ich opekáme do zlatista. Pridáme horčicu a papriku a varíme 1 minútu.
- Vyberieme huby z vody a pridáme ich do panvice spolu s hovädzím mäsom. Vodu z namáčania húb prelejeme cez sito do panvice. Privedieme do varu a varíme 10 minút.
- Pridáme kyslú smotanu, ochutíme čiernym korením a jemne zohrejeme. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame so zemiakmi alebo s ryžou.

Hovädzie mäso stroganov s opekanými zemiakmi – recept
Ingrediencie na hovädzie stroganov: 600 g hovädzieho mäsa – sviečkovica alebo roštenka 2 lyžice masla 1 lyžica hladkej múky 6 lyžíc smotany 2 lyžice paradajkového pretlaku 1 väčšia cibuľa mleté čierne korenie soľ petržlenová vňať alebo kôpor |
Postup na hovädzie stroganov
- Mäso, ktoré sme najskôr pokrájali na hrubé plátky okolo 2 cm, následne naklepali, nakrájali na úzke pásiky, osolíme, okoreníme a poprášime hladkou múkou.
- Takto pripravené mäso sprudka opečieme na panvici.
- Ak je mäso opečené, tak ho zalejeme vývarom, pridáme taktiež paradajkový pretlak a smotanu, cibuľu, ktorú sme najskôr opražili, privedieme do varu a odstavíme.
- Mäso podávame s opekanými zemiakmi.

Hovädzí stroganov so steakom a hubami – recept
Dá sa pripraviť si aj klasický hovädzí stroganov so steakom a hubami. Ozdobíme ho petržlenovou vňaťou a podávame s cestovinami alebo ryžou.
Ingrediencie na hovädzí stroganov: 1 lyžica olivového oleja 1 cibuľa nakrájaná na plátky 1 strúčik cesnaku 1 lyžica masla 250 g šampiňónov 1 lyžica hladkej múky 500 g steaku zo sviečkovej, nakrájaného na plátky 150 g crème fraîche 1 lyžička anglickej horčice 100 ml hovädzieho vývaru väčšia hrsť petržlenovej vňate, nasekanej |
Postup na hovädzí stroganov
- Na panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejeme 1 lyžicu olivového oleja, pridajte 1 cibuľu nakrájanú na plátky a na miernom ohni varíme, kým úplne nezmäkne, približne 15 minút. Ak sa začne pripaľovať, pridáme trochu vody.
- Pretlačíme k cibuli 1 strúčik cesnaku a varíme ešte 2-3 minúty, potom pridáme 1 lyžicu masla.
- Keď maslo trochu spení, pridáme 250 g nakrájaných húb a varíme asi 5 minút, kým úplne nezmäknú.
- Všetko dobre okoreníme a potom vyklopíme na tanier.
- Do misky vysypeme 1 lyžicu hladkej múky s veľkou štipkou soli a korenia a potom do ochutenej múky vhodíme 500 g nakrájaného steaku.
- Kúsky steaku pridáme na panvicu, pokvapkáme trochou oleja, ak je panvica suchá, a smažíme 3-4 minúty, kým sa dobre nezafarbia.
- Do panvice vrátime cibuľu a šampiňóny. Vyšľaháme 150 g crème fraîche, 1 lyžičku anglickej horčice a 100 ml hovädzieho vývaru a vmiešame do panvice.
- Varíme na miernom ohni približne 5 minút.
- Posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s cestovinami alebo ryžou.

Hovädzie maso – hodnoty
Hydina, hovädzie a bravčové mäso je stále najpopulárnejším zdrojom bielkovín. Obsahujú ich totiž najviac a zároveň, až na výnimky, neobsahujú žiadne sacharidy.
Vitamíny skupiny B sú skupinou základných vitamínov rozpustných vo vode, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v metabolizme, produkcii energie a fungovaní nervového systému. Vitamín B sa tiež podieľa na tvorbe červených krviniek, ktoré pomáhajú prenášať kyslík v celom tele.
Vitamín B je dôležitý na udržanie zdravej pokožky, vlasov, očí a pečene. Podieľa sa aj na syntéze DNA a môže pomôcť predchádzať vrodeným chybám. Medzi dobré zdroje vitamínu B3 patrí hovädzie mäso. Pre tých, ktorí nemajú dostatok vitamínu zo stravy, sú k dispozícii aj doplnky stravy.
Medzi najväčšie potravinové mýty patrí napríklad aj to, že červené mäso má vysoký obsah tukov, cholesterolu a purínov spôsobujúcich dnu. Avšak podľa odborníkov pri porovnávaní nutričných hodnôt to neplatí o chudom hovädzom mäse.
Avšak hovädzie mäso patrí medzi kyselinotvorné potraviny, a preto si treba dávať pozor na prekyslenie žalúdka, ktoré sprevádza mnoho nepríjemných prejavov. Medzi príznaky patrí silné pálenie záhy, bolesť na hrudníku, ťažkosti s prehĺtaním, pretrvávajúci kašeľ a bolesť hrdla.
Základnou liečbou prekyslenia je zmena životného štýlu. Jedálniček doplniť o potraviny na odkyslenie organizmu a nebáť sa siahnuť po receptoch zo zásaditých potravín.
Strava by mala byť dostatočne pestrá, plná minerálov a vitamínov, bez prejedania sa a nezanedbávať pitný režim.
Hovädzie mäso – národné kuchyne
Často sa stáva, že ľudia sú zahltení americkou kultúrou a pritom napríklad aj turecká kuchyňa je rozmanitá a chutná. Je ovplyvnená bohatou históriou a rôznymi kultúrnymi a geografickými faktormi.
Turecká kuchyňa sa preto vyznačuje širokou škálou ingrediencií a jedál, ktoré odrážajú rozmanité kultúrne a regionálne vplyvy krajiny. V tureckej kuchyni patrí práve medzi najčastejšie používané ingrediencie hovädzie mäso.
Chorvátska kuchyňa je taktiež veľmi chutná a je kombináciou tradičných stredomorských chutí, miestnych špecialít a regionálnych surovín. V Chorvátsku je veľa tradičných jedál, ktoré si turisti môžu vychutnať. Medzi obľúbené jedlá z hovädzieho mäsa, na ktoré v Chorvátsku každý natrafí sú napríklad pasticada či pašticada s njokima.
Základom slovinskej kuchyne sú predjedlá, polievky a hlavné jedlá, ktoré sa zvyčajne skladajú z rôznych druhov mäsa, zvyčajne hovädzieho, bravčového alebo jahňacieho, a často sa podávajú so zemiakmi, cestovinami alebo polentou. Časté sú aj morské plody a Slovinsko ponúka aj množstvo dezertov a zákuskov.
Hovädzí Stroganov sa ľahko pripravuje a môže byť na stole za krátky čas. Je ideálny na rýchle večerné jedlo alebo na špeciálnu príležitosť. Bez ohľadu na to, ako ho pripravíte, určite sa stane hitom vašej rodiny a priateľov.
Nedeľný obed býva často slávnostnejší ako bežné obedy cez týždeň. Pri príprave obeda na nedeľu je možné inšpirovať sa nasledujúcimi jedlami, ktoré sú zdravé a výživné.
Publikované: 02. 07. 2023, Aktualizované: 09. 06. 2025