Hlavné jedláRecepty

Hovädzie mäso na burgundský spôsob – recept

Pomaly pečené mäso so zeleninou, voňajúce vínom a francúzskymi bylinkami.

Ingrediencie

  • 900 g chudého mäsa, nakrájaného na kocky
  • 3 lyžice múky
  • 2 lyžice oleja
  • 12 šalotiek
  • 100 g slaniny nakrájanej na kocky
  • 2 lyžice brandy (nepovinné)
  • 300 ml červeného vína
  • 300 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 75 g mrkvy nakrájanej nahrubo
  • 1/4 lyžičky cesnakového granulátu
  • 1/2 lyžičky tymianu
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • 1 zväzok francúzskych byliniek
  • 100 g šampiňónov

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180°C. Mäso obalíme v múke a na panvici rozohrejeme olej. Pridajte šalotku a slaninu a opekajte na prudkom ohni, kým nezhnedne.
  2. Vyberte z panvice a vložte do pekáča. Do panvice pridajte mäso a opečte ho zo všetkých strán. Potom ho preložte do pekáča.
  3. Ak používate brandy, nalejte ho do pekáča a zapáľte. Keď plameň zhasne, pridajte do panvice víno, priveďte ho do varu a 2 minúty povarte, vmiešajte ho do pekáča spolu s vývarom, pretlakom, mrkvou, cesnakom, tymianom, korením, bobkovým listom a zväzkom byliniek.
  4. Kastról prikryjeme, vložíme do rúry a varíme 1 a 1/4 hodiny. Pridajte huby a varte ďalších 45 minút alebo kým mäso nezmäkne.
  5. Ochutnajte a dochuťte. Pred podávaním odstráňte bobkový list a bylinky.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang